Makedonija je opet stavila barijeru za kosvske proizvode, time onemogućavajući da oni uđu na tržište ove susjedne države. Ovog puta Makedonija je zatražila da preduzeća koja se bave proizvodnjom pića, da osim redovne dokumentacije, imaju certifikat o kvalitetu, ako žele da njihovi proizvodi uđu u ovu zemlju. Ovaj zahtjev za proizvođače je prepreka, pošto nijedna institucija na Kosovu ne izdaje takve certifikate.

Berat Mustafa, direktor kompanije "Rc Cola", je rekao da država Makedonija je počela tražiti certifikat kvaliteta za izvoz proizvoda ove kompanije, "Rc Cola" ili sokova "Fluidi". On je rekao da je ovaj zahtjev postao prepreka da se proizvodi ove kompanije izvoze u Makedoniju, pošto se takva vrsta certifikata ne izdaje niti od jedne institucije na Kosovu.

"Proizvodi kompanije "Rc Cola" su opremljeni ISO standardom EU-a za kvalitet, kaže Mustafa, i da im ovi certifikati ne završavaju posao".

Osim kompanije "Rc Cola" s ovom preprekom se također suočava i kompanija "Stone Casel".

Mimoza Kusari-Lila, ministrica Trgovine i industrije, rekla je da nije službeno obaviještena o zahtjevu Makedonije.

U međuvremenu, Naim Huruglica, direktor Carine Kosova, izjavio je da je upitan i od Privredne Komore oko zahtjeva Makedonije za certifikate kvaliteta.

"Službeno nisam dobio pismo od Carine makedonije, ali i ako ima veze s takvim certifikatom, onda bi ono trebalo biti adresirano Agenciji za Veterinu i hranu Kosova (AVUK)", rekao je Hurglica.

Iako o zahtjev makedonske države, nisu informirani niti Carina niti Ministarstvo trgovine i industrije, Privredna Komora Kosova jeste.

Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova, rekao je u vezi ovog zahtjeva da je to uslov kod kosovskih institucija, jer, po njemu, takav cetrifikat se ne izdaje niti od bilo koje institucije Kosova.

Takav zahtjev iz Makedonije, prema Gërxhaliu je još jedna barijera koja je učinjena kosovskim proizvodima koji se izvoze u susjedne zemlje i kao takva ne doprinosi poboljšanju i održavanju odnosa između dviju zemalja.

On je upozorio da, ako se ne nađe rješenje, od ponedjeljka kosovske institucije moraju djelovati brzo kako bi zaštitili domaće proizvodnje, ne isključujući i uvođenje reciprociteta.