Reciprocitet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom povećao je zahtjeve kosovskih biznismena na domaćem tržištu i povećanje proizvodnih kapaciteta.

Ovako su domaći biznismeni izjavili premijeru Hashimu Thaçiju koji je izrazio uvjerenje da sa povećanjem proizvodnje povećaće se i broj radnih mjesta, piše dnevnik Zëri.

"Osjećam se dobro zbog onoga što sam vidio i čuo u fabrici za preradu doamćih poljoprivrednih proizvoda", izjavio je premijer Hashim Thaçi tokom jučerašnje posjete fabrici "ASK Foods".

On je također dodao da je zadovoljan što su mjere i odluke Vlade kosova uticale pozitivno na povećanje domaće proizvodnje.

"S povećanjem produktivnosti, povećanjem tržišnta povećaćae se i potražnja za novom radnom snagom i to će utjecati na dobrobit i standard građana Kosova", istaknuo je Thaçi.

Prema riječima premijera fabrika "ASK Foods" je dobar primjer razvoja agrobiznisa na Kosovu i, kako je rekao, razvoj ovog sektora direktno utiče na na razvoj domaće proizvodnje.

Premijer Thaçi je izrazio angažovanost Vlade Kosova koja se zalaže za razvoj domaćeg biznisa i koja nalazi najbolje opcije za subvencioniranje njegovog razvoja.

"Privatni sektor je ključ ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i povećanja dobrobiti građana Republike Kosovo", izjavio je premijer Hashim Thaçi.

Dok je ministar Poljoprivrede, Blerand Stavileci, rekao da je ova situacija stvorila novu sredinu za domaće agribiznismene i da će oni kao institucija pokušati slijediti njihove razvojne trendove.

"Mi smo učinili naše sheme za grantove i subvencije za podršku proizvođača i zajednice agrobiznisa, posebno oni iz prerađivačke industrije su imali priliku da imaju koristi od grantova od raznih donatora", rekao je Stavileci.

Prema njegovim riječima, ova nova situacija, ne samo da je povećala potrošnju već je povećala i proizvodnju domaćih proizvoda, već je i stvorila nove mogućnosti za izvoz, i dodatne dužnosti za nas kao ministarstvo da posmatramo sve ukorak zajedno sa agrobiznisom.

Dodao je da je u pripremi nove fiskalni paket za poslovne subjekte i agribiznise u cjelini. Inače, fabrika "ASK Foods" ima u vlasništvu 185 hektara poljoprivrednog zemljišta i na njihovim plantažama se proizvodi uglavnom svježe voće, koje će se od sljedeće semice početi izvoziti za tržište u Hrvatsku.

Ona ima ukupno 105 redovnih zaposlenih dok u fabrici proizvode prodaje oko 300 poljoprivrednika oz ove oblasti.