Tvrdnje ekonomista

Ekonomisti kažu da će obećanja data tokom predizborne kampanje o podizanju minimalne plate na Kosovu, teško biti ispunjena u vrijeme pandemije koronavirusa, prenosi Gazeta express.

Kako navodi taj medij, gotovo sve stranke na Kosovu su tokom predizborne kampanje obećavale veću minimalnu platu, uključujući i Samoopredjeljenje, koje je odnelo ubjedljivu pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima i osvojilo najviše poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova.

Obećanje za veću minimalnu platu Ajbin Kurti je dao u predizbornoj kampanji i za izbore 2019. godine, a Nezavisni sindikat privatnih preduzetnika podsjetio je premijera Kosova na dato obećanje. Kurti je tada naveo da će na Kosovu minimlana zarada iznositi 250 eura, dok predstavnici sindikata kažu da radnici nisu zadovoljni ni platom od 350 eura i ističu da na Kosovu mnogi rade za mjesečni iznos od 130 eura.

Predsjednik tog sindikata Jusuf Azemi kaže da bi sporazum o povećanju minimalne zarade na Kosovu trebalo da bude potpisan na Međunardni dan rada 1. maja.

Ekonomisti takav zahtjev smatraju za legitiman, ali teško ostvariv. Grupa T7 je uputila zahtjev Ministarstvu finansija u kome traži odgovor na pitanja podizanja minimalnih zarada, ali još uvijek nije dobila nikakav odgovor.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express