Ekonomija regiona biće smanjena za 4,8 procenta

Prema podacima Svjetske banke, zbog posljedica pandemije do kraja godne može se očekivati ekonomski pad na Kosovu od 8,8 odsto, dok će ekonomija regiona biti smanjena za 4,8 procenta, prenosi Telegrafi.

U izvještaju Svjetske banke se navodi da bi povećanje doznaka iz inostranstva, ublažavanje ograničenja putovanja, kao i vladin odgovor kontracikličnom fiskalnom politikom, mogli da spriječe veći ekonomski pad.

"Na Kosovu pandemija kovid-19 vrši pritisak na ekonomsku aktivnost i uslove života ljudi. Uprkos ublažavanju mjera štednje u junu 2020. godine, ekonomija i dalje propada, jer pandemija negativno utiče na izvozne usluge, investicije i privatnu potrošnju", navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Izvještaj pokazuje da su očekivanja da će se ukupna ekonomska aktivnost u 2020. godini u regionu smanjiti za 4,8 odsto, a ova procjena je za 1,7 procentnih poena niža od prognoze date u aprilu.

Drugi i jači talas pandemije, započet sredinom juna, u kombinaciji sa političkom neizvjesnošću oko izbornih procesa u nekim zemljama, prema Svjetskoj banci, postao je prepreka ekonomskom oporavku u regionu.

Čak su i ograničenja putovanja i mjere socijalnog udaljavanja izvršile negativan pritisak na rast u zemljama koje su više zavisne od turizma.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi