Sjeverni dio Kosova najproblematičnije područje

Otkako je Vlada Kosova uvela taksu na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine 21. novembra 2018. godine stalno se postavljalo pitanje da li će doći do povećanja krijumčarenja robe, međutim, prema podacima Carine Kosova i Granične policije, to nije uticalo "na povećanje nivoa krijumčarenja od strane ovih država" piše Lajmi.net, prenosi portal Kosovo-online.

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci rekao je nedavno da je Carina, posebno nakon uvođenja takse, primjetila smanjenje krijumčarenja robe.

"U pogledu krijumčarenja robe primjetili smo pad krijumčarenja iako smo, uprkos uvođenju 100 odstotnih zaštitnih mjera, koju je Vlada Kosova preduzela 21. januara, očekivali trend povećanog krijumčarenja. Međutim zahvaljujući zalaganju i radu nismo primjetili značajan porast krijumčarenja", rekao je Stavileci.

Prije uvođenja takse, navodi se, statistika je pokazala da je Srbija bila lider izvoza robe na Kosovo i da je vredeo do milion eura dnevno, te da se, nakon odluke o uvođenju taksi na sav uvoz iz Srbije, sumnjalo da bi se moglo povećati krijumčarenje.

Stavileci dodaje da, iako je sjeverni dio Kosova najproblematičnije područje u pogledu krijumčarenja robe, nema povećanja krijumčarenja u odnosu na prethodne godine.

"U stvari, krijumčarenje nema precizno mjerenje, međutim kako mi to mjerimo stoji činjenica da kada imamo povećanje prihoda ne može biti povećanje krijumčarenja. Ako postoji porast krijumčarenja, tada mora nužno doći do smanjenja prihoda, ali kada povećate prihode, to znači da postoji pad krijumčarenja“, objasnio je Stavileci.

Predsjednik Privredne komore Kosova, Berat Rukiqi, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, kaže da informacije sa terena, ali i od nadležnih organa, govore da je krijumčarenje prisutno, ali ne u zabrinjavajućim razmerama.

"Nakon uvođenja takse, uslijedilo je povećanje pritužbi preduzeća zbog krijumčarenja, posebno u sjevernom djelu i naročito za druge oblike krijumčarenja gdje se pokušalo, čak i zemlje regiona, da se to iskoristi za uvoz ili prepakovanje proizvoda", kazao je Rukiqi.

Međutim, kaže, "može se ipak vidjeti u nekim prodavnicama u mjestima gdje žive Srbi da se srpski proizvodi mogu unositi u različitim oblicima". 

S druge strane, Policija Kosova, kaže da preduzima mjere za spriječavanje kriminalnih aktivnosti, uključujući i krijumčarenje robe.

"U konkretnim slučajevima za spriječavanje i suzbijanje pojave krijumčarenja robe, uključene su jedinice granične policije, uključujući i angažovanje drugih dodatnih jedinica po potrebi. Vrijedi naglasiti da se, zahvaljujući angažovanju policije i međusobnoj saradnji sa Carinom Kosova i drugim nadležnim institucijama, u zavisnosti od vremenskog perioda, primjećuje smanjen broj slučaja krijumčarenja", piše u pisanom odgovoru Policija Kosova.

Inače, krajem maja, prenosi Lajmi.net, Policija Kosova je sprovela akciju na nekim lokacijama na sjeveru, ali i u drugim dijelovima Kosova, u cilju borbe protiv kriminala i krijumčarenja koja je rezultirala pritvorom 21 policajca i nekoliko građana.