Svjetska javnost u stanju šoka

Svjetska javnost je u stanju šoka nakon što su otkrivena tijela dvije Indijke - sestre od 14 i 15 godina, iz sela Katra u indijskoj državi Utar Pradeš, koje je grupa muškaraca, među kojima su bila najmanje dva policajca, brutalno silovala i zatim objesila o drvo manga.

Zastrašujući prizor otkrili su mještani, koji su se potom okupili kod tijela djevojaka tiho protestujući zbog neaktivnosti organa vlasti, kojima je dva dana ranije bilo javljeno da su djevojke nestale.

Indijska policija saopštila je da je autopsijom utvrđeno da su djevojke više puta grupno silovane prije smrti, do koje je došlo vješanjem, a tri osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile strašan zločin.

"Među osumnjičenima su dva policijska službenika", rekao je Atul Saksena, policijski zvaničnik.

Djevojke su pripadale Dalit zajednici, što znači da su se nalazile na dnu ljestvice indijskog kastnog sistema. Njihov nestanak je prijavljen u utorak. Naime, one se nisu vratile kući više sati nakon što su otišle na obližnju poljanu da obave nuždu jer njihova porodica nema toalet.

Inače, već duži period zabilježeni su slučajevi seksualnog zlostavljanja u toj zemlji - prema procjenama, na svaka 22 minuta dogodi se jedno silovanje, a borci za prava žena tvrde da je i ta cifra umanjena.