Čelnici Demokratske stranke Bošnjaka (DSB)  i koalicije Vakat na redovnoj press konferenciji govorili su o aktuelnim pitanjima nakon tragedije u Restelici. Rečeno je da su oni u granicama mogućnosti dali svoj doprinos, ali da treba još puno toga da se radi kako se više nikada ne bi desilo nešto slično. Pošto je uništen veliki broj kuća, po riječima Rasima Demirija, predsjednika DSB-a i posalnika u Parlamentu Kosova, vršen je i vrši se pritisak na Vladu da se mještanima Restelice pomogne da ponovo dobiju krov nad glavom.


Na konstataciju naše novinarke da je bošnjačka javnost stekla dojam da je krenula predizborna kampanja, jedna pa druga politička opcija šalje saopštenja za javnost u kojima se okrivljuje, napada i kritikuje a neretko i vrijeđa i pitanje zašto bošnjački politički subjekti nisu jedinstveni i da li i kolaicija Vakat snosi odgovornost, govorili su skoro svi na ovoj press konferenciji:
 

 
Na pitanja o decentarlizaciji i zahtjevu za dobijanje opštine Rečane poslanica Duda Balje je pojasnila da je zahtjev koji podnet resornom ministarstvu uradila nekompetentna lica. 
 

 
Poslanik Demiri je govorio o mogućnostima zapošljavanja i konkurisanja za dobijanje projekata od strane Vlade Kosova. Dotaknuto je i pitanje apela nadlježnima u Bosni i Hercegovoini da se riješi pitanje dokumenata i slobodnog kretanja Bošnjaka Kosova u matičnoj zemlji. 
 

 
Upitani da li će Bošnjaci izgubiti nešto sa promjenom Ustava Kosova, konkretno oko garantovanih i rezervisanih mjesta poslanica Balje je odgovorila. 
 

 
Nije zaobiđeno ni pitanje unutarkolaicijskih odnosa u VAKAT-u. Konkretno kada je riječ o nedodjeljenom savjetničkom mjestu predstavnicima USB-a.