Ignat Pančevski, advokat iz Skoplja, tvrdi za beogradski "Blic" da iza pada aviona u kojem je 2004. u BiH poginuo Boris Trajkovski, tadašnji predsjednik Makedonije, stoje mentori iz svijeta koji su Trajkovskog i doveli na vlast.

Prema mišljenju ovog advokata, koga su angažovale porodice nekih od ostalih nastradalih u avionu, Trajkovski je od nekoliko svjetskih lidera tražio podršku za još jedan mandat, ali su njihovi ciljevi bili ostvareni i više im nije bio potreban.

"Zaprijetio je da će, ukoliko ne dobije podršku, o svjetskim liderima objaviti stvari vezane za dešavanja na Kosovu i šire od 1998. Sramota je što su svi ovi ljudi brutalno ubijeni zbog nekih viših ciljeva naručilaca atentata. Iza ovoga stoje velike sile", kaže Pančevski.
  
Avion makedonske vlade pao je 26. februara 2004. u ataru sela Rotimlje kod Mostara. Potraga za avionom i poginulima trajala je 24 časa. U letelici su bili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta, obezbjeđenje, kao i dvojica pilota.

Advokat Pančevski tvrdi da je telefonom angažovan samo 40 minuta nakon sumnji da je avion pao, a da je imao punomoć nakon jednog sata i da se odmah legitisao kod javnog tužioca za eventualni postupak.