Kosovari i dalje nastavljaju živjeti sa najnižom platom na Balkanu. Prosječna plata na Kosovu i dalje je ispod 290 eura. To je najniža plata od svih zemalja u regionu, gdje se prosječna plata u kreće od 330 eura u Srbiji pa sve do 1000 eura u Sloveniji.

Prema podacima iz regiona, mjesečna plata u Albaniji je oko 380 eura, u Makedoniji 380, u Bugarskoj 390, u Bosni i Hercegovini 450 eura, u Rumuniji 480 eura, u Crnoj Gori 530 eura, 800 eura u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji prosječna plata oko 1000 eura.

Uspoređujući statistiku sa platama u regionu, najniža plata na Kosovu je uzrokovana velikim brojem zaposlenih u javnom sektoru, velikim brojem penzionera i onih koji primaju socijalnu pomoć, neuspjelom privatizacijom, visokom stopom korupcije, nedostatkom stranih ulaganja...

Plate u javnom sektoru su najvažniji izvor prihoda i glavni izvor za jednu četvrtinu domaćinstava na Kosovu. Sljedeći najvažniji izvor su plate iz privatnog sektora i poslovnih subjekata.

Drugi razlog za nisku prosječnu platu na Kosovu je čak i nizak stepen obrazovanja.

Prosječna plata kod osoba s osnovnom školom na Kosovu, prema podacima Statističkog zavoda je 260 eura. Prosječna plata ljudi s visokom stručnom spremom iznosi oko 375 eura.

Nažalost Kosovo ima mali broj osoba s visokom stručnom spremom, koji je skoro približan prosjeku u regionu, negdje oko 7 posto, ali veoma mali u odnosu na Hrvatsku koja ima 15 posto ili Sloveniju sa 20 posto.

Na Kosovu je prošle godine povećana plate u javnom sektoru, za oko 30 posto. Ali i ovo povećanje nije uticalo da se prosječna plata zapošljenih na Kosovu približi prosjeku bivših jugoslovenskih republika koja je oko 550 eura, jer je Kosovo ispod prosjeka i moralo bi povećati plate za najmanje 50 posto kako bi se približilo zemljama u regionu. Ovo se ne može postići pošto se zna da je Vlada Kosova blokirala povećanje plata za u naredne dvije godine.

Većina domaćinstava ima pomješane izvore prihoda. Osim plata, jedna desetina domaćinstava živi od novca koji im dolazi iz inostranstva (doznaka).

Velik dio kućnog budžeta, na osnovu podataka Statističkog zavoda troši se na hranu i stanovanje, 35 posto na hranu a 33 posto na stanovanje, u odnosu na ukupnu potrošnju. Za transport i oblačenje domaćinstva troše oko 6 posto.

Oko 7 posto ukupne potrošnje ide na hranu domaćih proizvođača. U hranu na Kosovu dominira mlijeko, sir, jaja, zatim hljeb i žitarice, meso, koji obuhvataju više od polovine novca za njihovu kupovinu. Zatim se troši na povrće i bezalkoholna pića.