Sastanak osiguravajućih društava Kosova i Srbije o smanjenju naplate osiguranja biće održan u narednih desetak dana, nakon što se završi nova runda pregovora Prištine i Beograda. Bajram Rexhepi kaže da još ništa nije dogovoreno.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da Priština insistira da se smanji naplata osiguranja ali da uprkos tome rješenja još uvijek nema.

"Ja još uvijek nemam informaciju da je bilo kakav dogovor postignut", rekao je Rexhepi.

S druge strane, Zoran Ćirić, iz Udruženja osiguravajućih društava Srbije, kaže za beogradske "Novosti" da neko rješenje mora da se nađe ali da se čeka rezultat nove runde pregovora.

Prema važećem cenovniku, za sva putnička vozila koja ulaze na Kosovo naplaćuje se osiguranje od 60 eura koje važi petnaest dana (145 eura za teretna vozila). Za putnička vozila koja sa Kosova ulaze u Srbiju sa KS tablicama naplaćuje se mjesečno osiguranje u iznosu od 105 eura, a za teretna je 236 eura.

Vozila sa registarskom oznakom RKS ("Republika Kosovo"), koju Beograd ne priznaje, dobijaju probne tablice koje koštaju oko 30 eura, uz doplatu od 5 eura dnevno za vožnju kroz Srbiju.