Premijer Hashim Thaçi nazvao je antiamerikancima i antievropljanima sve one koji imaju dilemu oko korišćenja fusnote Rezolucije 1244, prenosi KTV.

Na sastanku Ministarskog Vijeća za europske integracije, premijer je rekao da ovaj negativistički pristup, koji želi izolovano Kosovo, neće biti dopušten i da je budućnost zemlje i cijelog regiona u Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, regionalna zastupljenost i unutarnje uređenje Kosovu su dva različita pitanja i da će Kosovo sada i ubuduće u regionalnim inicijativama biti zastupljeno u skladu sa Deklaracijom nezavisnosti, Savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde i rezolucijom 1244, koja priznaje teritorijalni integritet Kosova.

Međutim, premijer nije razgovarao o drugom sadržaju Rezolucije 1244, koji je on i njegova Vlada nazvala zastarjelom i mrtvom od vremena proglašenja nezavisnosti. Promjena pozicije Kosova je došla nakon posjete zamjenika američkog državnog sekretara, Williama Burnsa.

U međuvremenu, vođa srpskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Kosovom, Borislav Stefanović je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo svako rješenje o regionalnoj zastupljenosti Kosova, u kojem se spominje Deklaracija o Nezavisnosti.