Berlin tajno sugeriše Atini da se proglasi nesposobnom da vraća dugove, jer vjeruje da se iz krize neće izvući.

Njemačka pritiska Grčku da objavi bankrot i dogovori se o otpisivanju najvećeg dijela svog duga s bankama i drugim kreditorima, dok s druge strane javno zagovara usvajanje rigoroznih mjera štednje u toj prezaduženoj zemlji, piše britanski Telegraph.

List navodi da u tajnom izvještaju EU i MMF o krizi u Grčkoj njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble ističe da Grci realno ne mogu da sprovedu uvedene mjere štednje i da, čak i ako bi to uspjeli, ne bi postigli zacrtani cilj.
 
Takođe, Telegraph navodi da su šanse samo 50 odsto da Atini danas bude odobren novi paket pomoći od 130 milijardi eura, iako je vlada definitivno odobrila završni set mera štednje, kojima bi ove godine trebalo da se sačuva 325 miliona eura. List piše da je glavni razlog za dvoumljenje evropskih zvaničnika to što su mjere štednje i rezovi toliko duboki da nijedna vlada ne može da ih implementira, a takvo stanovište najviše zagovara njemački ministar finansija.
 
"Schäuble misli da Grci jednostavno ne mogu da učine što se učiniti mora. On i sve veći broj njegovih istomišljenika uvereni su da se Grčka, čak i kad bi nekim čudom ispunila šta je obećala, neće izvući iz krize", kazao je neimenovani zvaničnik EU za Telegraph.

Prema njegovim riječima, sugeriše se da grčka vlada, umjesto toga, zvanično objavi bankrot i počne pregovore o još većem otpisu duga sa svojim kreditorima. Za Schäublea nije pitanje hoće li se to dogoditi, već kad.
 
"Zato Njemačka već pravi planove za grčki bankrot i njeno napuštanje evrozone", zaključuje britanski Telegraph.

S druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel zdušno se zalaže za nove mjere štednje u Grčkoj, bar u javnosti.