Četverogodišnji mandat je članovima Borda Direktora Pošte i Telekoma Kosova (PTK) donio velike sume nova i privilegije. Članovi ovog borda, uglavnom pripadnika dviju najvećih stranaka u zemlji, PDK i LDK koji su imenovani tokom prošlog mandata, koje su ove dvije partije vladale zemljom, osim plata određenih od strane Vlade zaradili su stotine hiljada eura bonusa, super luksuzna vozila i zapošljavanje članova porodice u ovoj kompaniji, koja daje najveće plate u zemlji radnicima.

Članovi Borda PTK kompenzirali su maksimalno od Vlade, u upoređenju sa drugima manjim javnim preduzećima, pošto su u kategoriji A javnih poduzeća.

Tako je za predsjednika Borda za svaki mjesec predviđen iznos od 850 eura za sastanke Borda, 200 eura za sudjelovanje u Komisiji za Reviziju, kao i 200 eura za sudjelovanje u drugim komisijama.

S druge strane članovi Borda su isplaćivani po 750 eura mjesečno, 150 eura za sudjelovanje u Komisiji za reviziju, i 210 za sudjelovanje u ostalim komisijama.

Osim tih naknada, Bord PTK stalno je dobivao pozamašne bonuse zajedno sa radnicima kompanije. Prema nekim finansijskim izvještajima, PTK je u 2008. godini potrošila 109 hiljada eura za naknadu članovima Borda, u 2009. troškovi su bili 192 hiljade eura, dok u 2010. oni su iznosili oko 200 hiljada eura.

Za šefa Borda Direktora, Rexhë Gjonbalaja, bivši glavni izvršni direktor PTK, Shyqri Haxhu, je u 2009. godini obezbjedio kupovinu luksuznog vozila marke "Range Rover", vrijedan 60 hiljada eura, s kojim je Gjonbalaj dva puta imao saobraćajnu.

Iako se kupovina vozila za Bord ne predviđa nigdje u Zakonu za Javla preduzeća, prošle godine Gjonbalaj je izjavio za "Zëri" da je korišćenje vozila dozvoljenu Bordu, kojeg sam vodi, i koji prema njegovim riječima treba da putuje od Peći do Prištine.

Osim toga Gjonbalaj je rekao da za korištenje automobila ima usmeno odobrenje od dioničara.

"Nemam pismeno odobrenje od strane dioničara, u ovom slučaju od strane Vlade, ali imam usmeno odobrenje. Ja nijednu odluka ne donosim bez odobrenja dioničara", rekao je Gjonbalaj.

Bord ima i kancelariju u PTK, koja nije predviđena zakonom, ali je ranije naveo da će se ta kancelarija koristiti samo za sastanke Borda.

Članovi Borda su iskoristili "priliku" da tokom njihovog mandata zaposle i članove svoje porodice u PTK.

Elmaze Pireva je zaposlio brata u PTK, drugi član Borda, Nuhi Ahmeti tokom svog mandata je zaposlio svoju ženu u kompaniji, dok je Sahit Surdulli zaposlio sina.

Prošlog utorka, list "Zëri" je poslao neka pitanja glasnogovorniku PTK Menduhu Abaziji, koliko je bonus novca dobio Bord Direktora PTK, uključujući i 2011. godinu, odnosno od od 2009-201, ali odgovor već nedjelju dana nisu dobili.

Takođe i šef Borda Direktora, Rexhë Gjonbalaj, se nije javljao na telefon.

Međutim, prema Zakonu o Javnim preduzećima, direktorima Borda će se ispaćivati osnovni honorar, koji je određen u skladu sa članom 20.2 za vrijeme provedeno na sastancima Borda.