Kosovo se protivi izboru Vuka Jeremića, ministara vanjskih poslova Srbije za predsjednika Generalne skupštine UN-a.

Obraćajući u Vijeću sigurnosti povodom najnovijeg izvještaja generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o Kosovu, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić bio je mnogo blaži u svojoj uobičajenoj i već viđenoj tiradi kritika upućenih na račun kosovskih događanja registrovanih u UN-ovom izvještaju o proteklih šest mjeseci.

“Kosovski geto”

Kritike je naime ostavio za sam kraj, kada je želeći sasvim izvjesno da omalovaži izlaganje njegovog kolege – ministra vanjskih poslova Kosova Envera Hoxhaja – pozvao Vijeće sigurnosti da kolektivno posjeti “srbijansku južnu provinciju” i da se sami uvjeri “da Srbi tamo žive kao u getu”.

To je po Jeremiću način da predstavnici 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti provjere zašto su “Srbi na Kosovu trenutno najugroženiji narod u Evropi”. Ovu njegovu završnu primjedbu i poziv Vijeću da posjeti Kosovo i Srbiju - odmah je podržao ambasador Ruske Federacije u UN-u, Vitalij Čurkin.

Nasuprot tome, Jeremić je u svom izlaganju, prije tih završnih kritika, između ostalog kazao i da su pregovori izmedju Beograda i Prištine – “jedini način za postizanje trajnog rješenja”. On je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da podrži rezolucije koje je ovo tijelo usvojio, prvenstveno rezoluciju br. 1244, usvojenu 1999. Jeremić se dotakao i problema predstavljanja Kosova na regionalnim sastancima, nagovjestivši, kao znak dobre volje, kako će o tome biti razgovarano u narednoj rundi dijaloga, ali da to mora ostati "nedvosmisleno i eksplicitno" u skladu s pomenutom rezolucijom 1244.



U svom izvještaju Ban Ki-moon je naveo da napeta situacija na sjeveru Kosova uveliko utiče na dijalog Beograda i Prištine i razgovore o evropskoj perspektivi regiona, ali je zatražio da se razgovori nastave.

 U izvještaju UN-a se navodi da još nije jasno da li će referendumu o prihvatanju kosovskih institucija u srpskim općinama na sjeveru Kosova biti održan.


Počeo kampanju za predsjednika
 
Jeremićev, generalno gledajući pomirljivi ton, neki odmah doveli u vezu kako se šef srbijanske diplomatije već priprema za aktivnu kampanju i dobijanje povjerenja oko moguće kandidature za predsjednika 67. Zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Po izlasku iz Vijeća Jeremić, koji je bio u društvu sa američkom ambasadorkom Rosemarry Di Carlo međutim nije želio da komentira tu mogućnost za naše novine. Samo je kratko napomenuo, da će se o tome više znati  ovdje u UN-u, navodeći 28. februar kao datum koga nije želio obrazlagati.

Za razliku od Jeremića, kosovski ministar Hoxhaj rado je pristao da odgovori na pitanja dopisnika Avaza iz UN-a i prokomentira te diplomatske iskre sa svojim kolegom iz Beograda:

“U Vijeću sigurnosti sam mu odgovorio, jer opet je ono što priča bez puno dodirnih tačaka s realnošću koja se događa na Kosovu. Ono o čemu Jeremić govori na Kosovu ne postoji, a govor koji koristi pripada prošlom, a ne ovom 21. stoljeću. To je priča iz 1990-tih. Sem toga, on nije posjetio Kosovo, mi naime nemamo informacije da je to ikada učinio. On dakle ne poznaje našu zemlju”, rekao je kosovski ministar.

“U isto vrijeme, dok nas je Jeremić kritikovao, sve zemlje članice Vijeća sigurnosti konstatovale su napredak na Kosovu”, naglasio je Hoxhaj. On je podsjetio kako Kosovo ulazi u “veoma važnu fazu, u kojoj će međunarodni nadzor biti okončan krajem ove 2012. godine”.

Dodao je kako je upravo to “najveći dokaz” da Kosovo ide naprijed i pored svih poteškoća i blokada na sjeveru zemlje, koje potpomažu neke snage iz Beograda.

 Izbor Jeremića bio bi porazan

Odgovarajući na pitanje, da li to znači da iz kosovske perspektive Vuk Jeremić nije adekvatan kandidat za predsjednika naredne Generalne skupštine UN-a, Hoxhaj je odgovorio:
 
"Kosovo nije zemlja članica UN-a, ali ja mislim, da ukoliko se to dogodi (izbor Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN-a – op.aut.) – to bi bilo podsjećanje da smo mi još u prošlom stoljeću. I možda bi u isto vrijeme, takav izbor u Ujedinjene narode donio duh konflikta", rekao je minister vanjskih poslova Kosova.

Na pitanje, da li takav izbor nekoga mogao podsjetiti na ulogu Srbije u ne tako davnim ratovima u BiH, u Hrvatskoj ili na Kosovu, Hoxhaj kaže da bi taj izbor zasigurno "reflektirao filozofiju minulog stoljeća u UN-u, a ne onog u kojem živimo, s vrijednostima kojim težimo u ovom vijeku".

Hoxhaj je još podsjetio da je predstavnik Litvanije (ambasador ove zemlje u UN-u Dhalius Čekoulis – op.aut), kako je kazao, “već osam godina” kandidat za predsjednika Generalne skupštine UN-a: “Koliko sam ja čuo iz diplomatskih izvora, ambasadoru iz Litvanije mnogi su već odavno obećali podršku”.

Hoxhaj je dodao, kako će o svemu odlučiti Istočnoevropska grupa od 23 zemlje, koja treba dati podršku nekom od kandidata. No, potom je dodao: "Jeremićev izbor u UN-u bio bi porazan".

Dnevni Avaz