Ministar spoljnih poslova Kosova kritikovao je srpske vlasti zbog situacije na sjeveru Kosova i neispunjavanja preuzetih obaveza. Ukazao je na napetu situaciju na sjeveru što je, kako je naveo, posljedica postavljanja barikada.

"Vjerujem da vladavina prava nije nešto o čemu se može pregovarati i da se mora odnositi na sve. Sjever Kosova ne može ostati crna rupa Evrope", naglasio je Hoxhaj na sjednici SB UN posvećenoj Kosovu.

On je pozvao srpske vlasti da povuku pripadnike policijskih struktura sa sjevera Kosova i naglasio da je "ideja o razmjeni teritorija veoma opasna".

"Dobro bi bilo i za Srbiju i za sve da su granice na Balkanu jednom za svagda definisane", rekao je Hoxhaj.

Enver Hoxhaj dalje kaže da bi davanje kandidature Srbiji prije ispunjenja obaveza prema Kosovu dugoročno imalo negativne posljedice.

"Ako Srbija dobije status kandidata prije nego što ispuni svoje obaveze prema Kosovu, biće dugoročnih i kratkoročnih posljedica. Sadašnji status na sjeveru Kosova postaće zamrznuti konflikt, a proces normalizacije između Kosova i Srbije neće imati budućnost", rekao je Hoxhaj.

On je podsjetio da će u februaru biti obilježena četvrta godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova i ocjenio da je od tada učinjen znatan napredak u svim oblastima.

Hoxhaj je podsetio na borbu za nezavisnost Kosova, borbu protiv represije u vrijeme režima Slobodana Miloševićeve i "nastojanja da se etnički očisti Kosovo".

"Situacija je promijenjena i u nekoliko posljednjih godina učinjen je značajan napredak zahvaljujući podršci međunarodne zajednice. Zbog toga smo veoma zahvalni", rekao je Hoxhaj i dodao da su naučene lekcije iz prošlosti.

On je naglasio da je Kosovo postalo demokratska država s jakim multietničkim institucijama, dinamičnim parlamentom i vladom koja efikasno radi na sprovođenju reformi.

"Mi smo prosperitetna multietnička država. Kosovski lideri pokazali su da su spremni da razmotre pitanja od zajedničkog interesa za razvoj demokratije", dodao je Hoxhaj.

Hoxhaj je naveo da je vlada na Kosovu sprovodi reforme, da je svijesna da je to kompleksan i dugotrajan proces, ali da je rješena da sve bude sprovedeno "u najboljoj evropskoj praksi".

On je dodao da su učinjeni "važni koraci u izgradnji novih institucija i borbi protiv korpucije i organizovanog kriminala", što je, kako je naveo, jedan od prioriteta kosovskih vlasti.

Hoxhaj je pohvalio rad EULEX-a i izarazio spremnost Prištine na punu saradnju s Misijom EU u istragama.

Govoreći o privrednoj aktivnosti, naveo je da je Kosovo prošle godine zabilježilo privredni rast od pet odsto. On je pohvalio rad civilnog sektora na Kosovu, navodeći da u velikoj mjeri doprinosi procesu demokratizacije društva.

Hoxhaj je naglasio da Kosovo želi da bude konstruktivna članica međunarodne zajednice i pozvao sve članice UN da podrže Kosovo u regionalnim i svijetskim organizacijama.

"Nezavisnost Kosova je geopolitčka realnost", rekao je Hoxhaj i podsjetio da je 85 članica UN formalno priznalo Kosovo.