Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Prištini Xhevdet Elezi, koji je bio dio ekipe Evropske Komisije koja je istraživala zagađenost zemljišta na Kosovu, izjavio je danas da na osnovu 123 uzorka ne može konstatovati da je cijelo Kosovo zagađeno, ali da uzorci upozoravaju da ima zagađenja, a ne da su to samo tendencije kako izjavljuju vladini dužnosnici.

Izvještaj Evropske komisije pod nazivom "Dalja podrška korišćenju zemljišta", završen je u januaru ove godine, a obuhvatio je istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta pod nadzorom profesora Wolfganga Spyra.
 
Profesor Elezi je kazao da nalazi u izveštaju nisu izmišljotina, već da se radi o konkretnim rezultatima.
 
Prema njegovim riječima, od 1.000 uzoraka uzetih u svim dijelovima Kosova ispitana su 123 za koje se pretpostavljalo da imaju najveću nekrozu, odnosno najveću koncentraciju zagađivača.
 
Elezi je naveo da konzumiranje voća, povrća, mesa ili mliječnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima teške posljedice po život.
 
"Izvještaj je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom u 123 uzoraka koji su uzeti", kazao je profesor Elezi za Express.
 
On je naveo da izvještaj treba shvatiti kao upozorenje za dalja istraživanja većeg broja uzoraka kako bi se dobila sveobuhvatna procjena stanja zemljišta i preduzele adekvatne mjere. Izvještaj je naišao na opšte neodobravanje i neprihvatanje od strane institucija i stručnih krugova na Kosovu.