Tajni adut Teherana. Teheran za okršaj protiv Izraela i SAD priprema 3.500 ženskih boraca, koje do savršenstva poznaju borilačku vještinu nindžicu...

Iran obučava čak 3.500 žena-nindži, koje bi u eventualnom ratu protiv Izraela i Amerike obavljale specijalne zadatke! One bi bile kec iz rukava vlasti u Teheranu za slučaj da se Izrael, koji optužuje Iran da u tajnosti pravi nuklearku, odluči da napadne na proljeće.

Žene, čiji treninzi izgledaju kao scene iz filma „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, pomagale bi oružanim snagama u složenim situacijama za koje redovna vojska ne posjeduje vještine. Iran, inače, ima obavezu služenja vojnog roka za sve muškarce koji napune 18 godina i redovno služenje vojske traje 18 mjeseci. Žene-nindže mogle bi biti dio posebnog tima koji bi se aktivirao po potrebi.

"Iranke u školi za nindže uče da barataju veoma opasnim oružjem, prije svega lukom i strijelom, mačem, nunčakama i šurikenima. Te žene treniraju kako da poštuju sebe, svoje živote, ali i vještinu koju imaju. Smirenost je najvažnija lekcija koju nauče", kaže instruktorka nindžicua Fatima Muamer.



Ovu borilačku veštinu u Iran je doneo Akbar Faraji, koji je prije 22 godine osnovao klub koji sada ima 24.000 članova.

"U nindžicuu muškarce borce zovemo nindžama, a žene kunoiči borcima. Biti nindža znači biti strpljiv, tolerantan i hrabar. Bukvalno, to znači biti sposoban da postaneš nevidljiv. Nindžicu, kao i borilačke vještine uopšte, jesu kao lijek. Kao zmijski otrov, koji može biti ili smrtonosan, ili spasonosan kao protivotrov", kaže Akbar Faraji.



Sjedinjene Države zamrzle sav novac Teherana

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije Iranu i dale dodatna ovlašćenja američkim bankama da zamrznu sredstva koja imaju veze sa iranskom vladom. Naloženo je da se zatvore sve „rupe“ kroz koje je Iran mogao da provlači novac uprkos ranijim restrikcijama SAD i EU. Teheran je ocjenio da su sankcije dio „psihološkog rata“.