Nevjerovatno. Ruski naučnici na Južnom polu došli do površine jezera Vostok, skrivenog pod ledom. Spekuliše se da je tu bunker nacista sa tijelima Firera i Eve Braun.

Ruski naučnici na Antarktiku uspjeli su da poslije 30 godina probuše četiri kilometra debeo led i dođu do površine jezera Vostok, koje je 20 miliona godina bilo zapečaćeno.
 
Iako su se nadali da su tu stigli prvi, prije njih su ga, izgleda, „osvojili“ nacisti!

Ruski mediji pišu da bi blizu mjesta na kojem su naučnici bušili led mogao da bude Hitlerov bunker sa velikim dijelom arhive nacista, a možda čak i tijelima Firera i Eve Braun!

Ruska agencija RIA Novosti navodi riječi admirala Karla Denica iz 1943, koji kaže da je „njemačka flota ponosna što je napravila neosvojivu tvrđavu za Firera na drugoj strani svijeta“.

Prema arhivima njemačke mornarice, mjesecima nakon predaje nacista saveznicima 1945, podmornica U-530 stigla je na Južni pol. Nakon toga kružile su glasine da je posada izgradila ledenu pećinu i navodno u njoj pohranila nekoliko kutija relikvija Trećeg rajha, uključujući i Hitlerova tajna dosijea. Kasnije se pročulo da je podmornica U-977 odnela ostatke Hitlera i Eve Braun na Južni pol, u nadi da će njihova DNK jednog dana moći da se iskoristi za kloniranje.

Inače, jezero Vostok, skriveno pod debelim ledom, jedinstven je ekosistem izolovan od Zemljine atmosfere i biosfere milionima godina. Naučnici su od 1957, kad je izgrađena stanica na Antarktiku, pokušavali da dopru do njegove površine, ali su u tome uspjeli tek prije dva dana. Uzeli su uzorak vode, koji je zamrznut i poslat na analizu. Rezultati se očekuju s nestrpljenjem, jer vjeruje se da bi oni mogli da omoguće susret s nepoznatim oblicima života.

Projekt pažljivo prate i NASA i Ruska svemirska agencija, jer se uslovi kakvi vladaju u jezeru Vostok mogu uporediti sa onima na Jupiterovom mjesecu Evropa, gdje takođe postoji voda ispod debelog ledenog pokrivača.
 
Susret s vanzemaljcima

Direktor Geografskog instituta Ruske akademije nauka Vladimir Kotljakov navodi da bi, ako u Vostoku budu otkriveni mikroorganizmi, to moglo da znači i da će se svijet prvi put sresti s vanzemaljskim oblicima života.

"Eventualni oblici života koji bi u jezeru mogli da budu otkriveni nisu neko novo čudovište iz Loch Nesa, mada ne možemo stvarno da predvidimo šta nas očekuje", izjavio je jedan od pripadnika ekspedicije.