Saobraćajne nesreće i otežan saobraćaj, otkazivanje letova, blokada puteva, problemi sa napajanjem električnom energijom i problemi sa grijanjem posljedice su temperature ispod nule koja već danima preovladava na Kosovu.

Direktor instituta Sylë Tahirsylaj je izjavio da se i Kosovo, kao zemlje u regiji, suočava sa veoma niskim temperaturama i snijegom, te predviđa da će u toku narednih dana temperatura pasti i do -22 stepena.

Snijeg je blokirao i nekoliko magistralnih puteva koji vode ka graničnim prelazima, te zvaničnici Policije Kosova saopštavaju da je saobraćaj otežan.

“U blokadi je put Peć-Kula-Rožaje, zatim put prema Rugovi u okolini Peći, te put prema graničnom prelazu Mutivoda. Saobraćaj je otežan u blizini Brezovice i Dragaša, kao i u nekim selima u blizini planinskih oblasti”, kazao je Baki Kelani, glasnogovornik policije.

Snijeg je takođe otežao i vazdušni saobraćaj na Kosovu. Glasnogovornica Međunarodnog aerodroma u Prištini, Valentina Gara, izjavila je da su danas otkazana dva leta.

“Jedan let je otkazan a drugi je bio primoren da sleti u Skoplju. Što se tiče piste aerodrome, ona je uvijek čista za sletanje, ali jedini problem je vazdušni prostor, odnosno problem vidljivosti zbog snega”, ističe Gara.

Otkazane i operacije u bolnici

Uz hladno vrijeme nedostaje i gradsko grejanje. Iz gradske toplane u Prištini, Termokos, saopštili su da u utorak ujutro nisu uspjeli da obezbjede grijanje građanima zbog kašnjenja kamiona sa mazutom, što je posljedica nevremena.

“Očekuje se da će mazut stići u toku dana, dok će u poslepodnevnim satima biti nastavljeno normalno snabdjevanje”, kaže se u saopštenju.

A Univerzitetski klinički centar u Prištini se, pored nedostatka grejanja, suočava i sa povremenim restrikcijama električne energije. Glasnogovornik centra Shpend Fazliu izjavio je za RSE da su i mnoge operacije odložene zbog ovakvog stanja.

“Imamo problema sa strujom, a grijanje je na jako niskom nivou koje onemogućava normalan rad u klinici”, ističe Fazliu.

U centru je takođe prijavljeno 236 slučajeva preloma, kao posljedica leda na trotoarima.

Ipak, i pored teških vremenskih uslova, Ministarstvo infrastrukture za sada još ne smatra opravdanim da proglasi vanredno stanje.

Politički savjetnik ministra Lah Nitaj u izjavi za RSE ističe da o tome još uvijek nije bilo reči.

“Pratimo situaciju i u saradnji sa Vladom, zavisno od atmosferskih uslova, donećemo potrebne odluke”, kazao je on.

Međutim, zbog niskih temperature, Ministarstvo za obrazovanje je u ponedjeljak odlučilo da obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu.

Radio Slobodna Evropa