Treći summit Berlinskog procesa

Berlinski proces je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Evrope kroz projekte približile EU.

Čelnici šest zemalja Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana sastaju se u Parizu, na trećem summitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu suradnju na konkretnim projektima približile EU.
Na sastanku sudjeluju čelnici šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija) te šest zemalja članica EU-a (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Francuska, Italija i Austrija). Europsku uniju će predstavljati Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.
Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija kako bi, kroz konkretne projekte, približili balkanske države. Prethodna dva summita održani su u Berlinu, odnosno Beču.
Domaćin je francuski predsjednik Francois Hollande, a na skupu će biti i njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Matteo Renzi, hrvatski Tihomir Orešković, slovenski Miro Cerar i austrijski Christian Kern.
Podrška zapošljavanju mladih
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je, u najavi skupa, kako će summit biti podijeljen u četiri tematske cjeline, a BiH će biti angažirani dio jedne važne regionalne inicijative koja je pokrenuta unutar Berlinske inicijative.
"To je etabliranje regionalnog centra za saradnju mladih po svim aspektima - od društvene, preko kulturne i obrazovne. BiH će biti vrlo angažirana strana učesnica u takvoj regionalnoj suradnji. Dakle, donosim lijepu vijest da i dalje ostajemo država koja u okviru Berlinske inicijative realizira svoje obaveze", kazao je Zvizdić.
Na plenarnoj sjednici trebalo bi se razgovarati o europskoj perspektivi regije, te suradnji na području migracija, sigurnosti i borbe protiv terorizma.
Na sastanku će se razgovarati i o do sada ostvarenom napretku u povezivanju prometne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu kako bi se potaknula ekonomska suradnja, te o inicijativama za mlade kako bi se povećala njihova mobilnost unutar regije i EU-a sa ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao faktora približavanja njihovih država Europskoj uniji.