Samit o zapadnom Balkanu

Evropski komesar Johanes Han ocjenio je danas da izlazak jedne zemlje iz članstva EU ne znači da je zaustavljen proces širenja Unije, već postoji mnogo razloga da se nastavi.

Han je, otvarajući Biznis forum u okviru Samita o zapadnom Balkanu u Parizu, naglasio da i dalje postoji evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, i pored činjenice što je EU ušla u tešku fazu.
"To što smo suočeni sa izlaskom jedne zemlje ne znači da je kraj sa procesom širenja, već naprotiv. Ima puno razloga za širenje EU, a Evropska komisija je opredjeljena da nastavi taj proces", naglasio je Han.
On je rekao da jačanje agende infrastrukturnog povezivanja zemalja regiona predstavlja značajnu mogućnost za dalje pospješivanje saradnje, kao i poboljšanje okolnosti za investitore.
Prema njegovim riječima pristupni proces nije samo usaglašavanje zakonodavstva, već je fokusiran i na oblast ekonomije, to jest privrednog rasta i podizanju konkurentnosti.
U pristupnom procesu, kako je podvukao, veoma su važni vladavina prava i privredni razvoj.
Han je ukazao da su zemlje zapadnog Balkana i dalje suočene sa određenim problemima tereta prošlosti, ali da je većina zemalja prikazala jasnu privrženost reformama.
Sve vlade treba, kako je poručio, i u narednom periodu da preduzmu konkretne korake u ovom pravcu.