Vlada Kosova i političke partije na Kosovu odbacuju mogućnost novih pregovora sa Srbijom oko statusa Kosova, prenosi danas dnevnik Zëri.

"Vlada Kosova nikada neće pristati na pregovore sa Beogradom oko statusa Kosova. Status naše zemlje je nepovratan ", rekao je portparol vlade Kosova Memli Krasniqi.

Povodom pisanja Blica da Vlada Srbije čeka mišljenje Međunarodnog Suda pravde kako bi tražila sednicu Savjeta Bezbednosti za iniciranje pregovora sa Prištinom Krasniqi je naveo da su pregovori sa Srbijom mogući samo o drugim pitanjima koje su, kako je rekao, u "zajedničkom interesu dvije zemlje".

Mogućnosti da se razgovara o statusu Kosova protivi se i opozicija na Kosovu.

Predstavnici opozicije navode da i "sama Srbija treba da se odrekne takve strategije".

"Niko na Kosovu ne može da vrati situaciju na period pregovora sa Srbijom. I sama Srbija treba da se odrekne takve strategije", rekao je generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova Burim Ramadani.

Politički analitičar iz Kosovskog Instituta za razvoj politika (KIPRED) Ilir Deda ocjenio je da će biti pregovora sa Srbijom ali oko pitanja koja su u vezi sa europskim integracijama.

"Pregovora će biti oko pitanja koje Srbija treba da riješi sa Kosovom ako želi da uđe u Europsku uniju. Međunarodna zajednica neće uslovljavati Srbiju priznanjem Kosova, ali će je uslovljavati normalizacijom odnosa Srbije i Kosova. EU ne dozvoljava da Kosovo i Srbija idu prema europskim integracijama bez neke vrste zajedničkog sporazuma", rekao je Deda za Zëri.