Nova šefica eurospke spoljne politike, Catherine Ashton je izjavila da će budućnost Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njenog spoljnopolitičkog djelovanja, istakavši da želi da cio region u narednom periodu napreduje ka Uniji.

Kada je riječ o Kosovu ona je ocjenila da "EULEX radi dobro i da će postići da dosije o Kosovu bude unaprijeđen".

Govoreći u ponedjeljak pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Europskog parlamenta Ashton je kazala da je u zemljama Zapadnog Balkana potrebno promivisati prave političke reforme, te da je potrebno osigurati da cio region bude u stanju da se uspješno integriše u Europsku uniju.

Odgovarajući na pitanja poslanika Europskog paralamenta Ashton je kao pozitivan korak navela ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije za putovanja u EU, dok je političku situaciju u Bosni i Hercegovini opisala kao složenu.

Na pitanje njemačke poslanice Doris Pack da li će raditi na tome da sve države članice EU priznaju nezavisnost Kosova sa ciljem  da se postigne jedinstveno djelovanje EU, Ashton je odgovorila da "neke zemlje EU nisu priznale Kosovo zato što imaju razloge za tako nešto, i dodala  da 'ona neće spominjati te razloge'".

Ashton je ocjenila da je EULEX na Kosovu obavio posao kakao treba.

"Smatram da je značajno to što misija EULEX-a radi dobro na Kosovu i da ima podršku od Savjeta Europe", zaključila je Ashton.

Međutim, prema šefici europske spoljne politike "dosije Kosova" će bilježiti napredak.

"Ja sam realista kada je riječ o ciljevima koje možemo, sa kratkoročnog aspekta, postići na Kosovu. Uvjerena sam da će ovaj dosije pretrpjeti izmjene i razvoj i to u teškoj budućnosti koji se ne smiju potcjeniti".

Prilikom iznošenja svoje platforme, Ashton je ocjenila da je Unija u poziciji kada treba da poduzme snažniju i pouzdaniju ulogu u svijetu.