Vlada Kosova ocjenjuje da je snabdjevanje električnom energijom srpskih sredina na sjeveru Kosova putem Elektroprivrede Srbije ilegalno i najavila da će u suradnji sa međunarodnom zajednicom to pitanje rješiti.


Stanovnici sjevera Kosova dobili su prve račune za utrošenu struju, ali nije jasno da li će dugove izmiriti prema srpskom preduzeću, kako su ranije najavili. Elektroprivreda Srbije je u novembru prošle godine počela očitavanje električnih brojila potrošačima na sjeveru Kosova. Sada stižu i prvi računi istog preduzeća.

Portparol Kosovske elektroenergetske korporacije, KEK, Viktor Buzhala kaže da srpsko preduzeće ne može da naplaćuje utrošenu struju pošto kosovska Korporacija strujom i dalje snabdjeva cijelo Kosovo pa tako i sjever. Buzhala ističe da je KEK jedini zakoniti proizvođač i distributer električne energije.

“Mi smo informisani o raspodeli računa za struju na sjeveru i KEK je ovo prijavio svim relevantnim insitucijama. U toku je pronalaženje konačnog rješenja”, rekao je Buzhala.

Sjeverni deo Kosova od novembra prošle godine struju dobija iz Srbije, preko dalekovoda u Novom Pazaru, nakon što je KEK isključio struju sjevernom dijelu Kosova u oktobru. Iz KEK-a je tada bilo saopšteno da je do isključenja struje došlo zbog "velikog opterećenja transmisione mreže".

Pošto je počela da snabdjeva strujom srpske sredine, Elektroprivreda Srbije je počela da naplaćuje tu uslugu. Stanovnici sredina na sjeveru Kosova od 1999. godine nisu plaćali račune za utrošenu struju KEK-u, ali su pristali da poslije deset godina tu obavezu izmire prema srpskom preduzeću.

Međutim, izveštaji sa terena kažu da građani sjevernog dela Mitrovice koji su u decembru dobili prve račune uglavnom nisu zadovoljni uslugom koju treba da plate. Naime, mnogi kažu da napajanje strujom nije kvalitetno, te da su računi previsoki i time nerealni. Takođe neki vjeruju da je isporuka struje humanitarnog karaktera.

Iako je ranije bilo najavljeno da ovih dana ističe rok za plaćanje prvih računa za utrošenu struju, iz Elektrodistribucije u Mitrovici nismo mogli dobiti nikakav komentar u vezi sa ovim pitanjem, ali ni stavove tamošnjih srpskih političara.

VIŠEGODIŠNJI PROBLEM

Ranije su iz Elektroprivrede Srbije izjavili da će stanovnici sjevernog Kosova srpskom Javnom preduzeću Elektro-Kosovo plaćati račune za utrošenu struju, a i lokalni srpski lideri su isticali da se struja nakon deset godina mora plaćati, ali samo srpskom preduzeću.

Vlada Kosova je zabrinuta zbog ovakve situacije navodeći da je djelovanje srpske distribucije ilegalno. Portparol Memli Krasniqi izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se radi na pronalaženju rešenju kako bi KEK mogao nesmetano da funkcioniše. Portparol Krasniqi je najavio da će Vlada u suradnji sa međunarodnom zajednicom preduzeti korake.

“Na sastancima koje imamo sa predstavnicima EU i drugih zemalja razgovaramo o ovoj temi kako bi se rješio problem i zakon vratio u elektroenergetski sistem na Kosovu”, rekao je portparol dodavši da će uskoro biti rezultata.

“Očekujemo da se narednih nedjelja pronađe rješenje za ovaj ilegalni upad Srbije u energetski sistem Kosova”, dodao je Krasniqi.

Mnoge političke stranke a posebno opozicija kritikuju Vladu Kosova što je dozvolila rad ilegalnim provajderima struje. Ethem Çeku, član skupštinske Komisije za energiju iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova kaže da su Vlada i KEK morali omogućiti struju Srbima čime bi spriječili mješanje u distributivni sistem Kosova.

“I ranije je Srbija pokušavala da isporučuje humanitarnu struju što smo mi kategorično odbili. Danas su i distribucija i plaćanje računa u nadliježnosti kampanije susjedne države”, rekao je Çeku dodavši da bi neki od koraka za promenu takvog stanja mogli biti da KEK i Vlada otvore "centre za plaćanje i počnu komunikaciju sa srpskom zajednicom".

Snabdjevanje strujom i plaćanje računa je višegodišnji problem na Kosovu. Sem na sjeveru, u ostalim srpskim sredinama poslije gotovo deset godina bojkota Srbi od prošle godine redovno plaćaju struju, na osnovu ugovora koji su potpisali sa KEK-om.

Zbog neplaćanja i neki srpski manastiri, među kojima Gračanica, Pećka Patrijaršija i Devič su bili isključeni sa elektro mreže. Iz KEK-a poručuju da je nakon odbijanja da se računi plate, isključenje posljednja mera za sve koji struju ne plaćaju.

Izvor: RSE