Ministri spoljnih poslova obećavaju previše

U tekstu o daljim integracijama Srbije, koji će najveća parlamentarna grupa CDU-CSU predložiti Bundestagu na usvajanje, ne pominje se datum početka pregovora, već samo opšta odluka o proširenju EU, piše "Blic" pozivajući se na politički izvor u Bundestagu.

Prijedlog je juče napisan u kancelariji poslanika stranke Angele Merkel i o njemu će se raspravljati u utorak na sastanku političkih grupa, dva dana uoči sjednice Bundestaga koji 27. juna odlučuje da li će odobriti kancelarki da na Evropskom savjetu glasa za dodjeljivanje tačnog datuma početka pregovora za Srbiju.
- Konkretan datum početka pregovora ne može biti određen. Do sjednice Bundestaga će se još razgovarati, jer postoji mišljenje pojedinih poslanika da bi trebalo reći da će pregovori sa Srbijom početi početkom 2014. godine. Moj utisak je da je bolje generalno pozdraviti napredak i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova nego pominjati slijedeću godinu, jer smo od političara iz Vlade Srbije čuli da bi to bilo razočaranje i da očekuju da pregovori počnu ove godine - rekao izvor Blica.
Primjedba da bi bolju reakciju izazvalo određivanje datuma za početak 2014. godine nije uvažena. Izvor je ocjenio da ministri spoljnih poslova koji pominju da će Srbija dobiti datum na Vidovdan obećavaju previše.