O napretku u primjeni sporazuma

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaçi razgovaraće danas na radnoj večeri kod visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton o napretku u primjeni briselskog sporazuma.

Portparol visokog predstavnika Maja Kocijančič rekla je da će Dačić i Thaçi razgovarati u okviru plana primjene briselskog sporazuma, koji je usvojen prije nekoliko sedmica. Ona je navela da će dnevni red sastanka kod Ashtonove zavisiti od ishoda razgovora beogradskih i prištinskih radnih grupa koji su u toku.
Kocijančičeva je rekla da se nakon sastanka ne očekuje potpisivanje bilo kakvog novog dokumenta. Ona je potvrdila da će Ashtonova sutra, zajedno sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fuleom, uputiti zemljama članicama kratko pismo o napretku u provođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji.
Kocijančičeva je objasnila da je pismo dio priprema za sastanak ministara spoljnih poslova EU koji će u utorak, 25. juna, u Luksemburgu raspravljati o dodjeljivanju datuma Srbiji za početak pregovora o članstvu u EU.
Prema njenim riječima, sadržaj pisma uglavnom zavisi od onoga što će biti dogovoreno večeras na radnoj večeri.