Jelko Kacin za AA

Radujem se historijskom dogovoru koji će biti postignut između Beograda i Prištine, jer to nije samo njihov uspjeh, nego je to veliki proboj za cijeli region, kazao je Kacin za agenciju Anadolija.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako pregovori Srbije i Kosova nisu zapeli u ćorsokak i da je, bez obzira na trenutni utisak, moguće da se uradi mnogo više od onog što je postignuto u dosadašnjem toku dijaloga.
"Ja sam u to duboko ubijeđen i radujem se historijskom dogovoru koji će biti postignut između Beograda i Prištine, jer to nije samo njihov uspjeh, nego je to veliki proboj za cijeli region. I na drugoj strani, to je najjača poruka koja mora da zdrma i probudi Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju'', rekao je Jelko Kacin ekskluzivno za agenciju Anadolija. 
Govoreći o nastavku dijaloga 2. aprila, Kacin je podsjetio da je "kosovska ekipa na čelu sa Hashimom Thaçijem na dosadašnje pregovore u Bruxelles dolazila u punom sastavu".
"To su premijer sa dva zamjenika premijera, kosovskim Albancem i Srbinom, potpredsjednikom vlade Slobodanom Petrovićem. Tamo je bila i Edita Tahiri za realizaciju dogovorenog, pa i predstavnik najjače opozicione stranke. S druge strane, iz Beograda je dolazio sam premijer. To je jedan dio tog izazova. Drugo je, zapravo, simbolički potez i poruka. Naime, srpska  javnost još uvijek prati tu raspravu oko zajednice srpskih općina i u svom viđenju imaju općine na sjeveru Kosova. Ali, da Srbi u enklavama nisu prekinuli samoizolaciju i stupili u aktivan odnos prema svojoj budućnosti, i na osnovu Ahtisarijevog plana izborili sebi šest novih općina s većinski srpskim stanovništvom u enklavama, premijeri ne bi imali mnogo toga o čemu bi mogli raspravljati'', istakao je Kacin.
Pojasnio je kako, zahvaljujući spomenutim činjenicama, srpska strana sa Kosova sudjeluje u dijalogu na kosovskoj strani, dok "srpska strana sa sjevera ne sudjeluje u dijalogu".
"Zato je susret zamjenika premijera Slobodana Petrovića s Kosova i Alakesndra Vučića iz Srbije od velike simboličke i historijske važnosti. Poruka koju bi svako razumio jeste da Beograd Srbe više ne dijeli na podobne i manje podobne što se Kosova tiče. To je priznanje da su Srbi koji su uključeni u kosovske institucije dio rješenja, a ne problem", podvukao je.
Na pitanje da li bi zamjenik srbijanskog premijera Aleksandar Vučić trebao učestvovati u narednoj rundi dijaloga sa Prištinom, budući on to još nije odlučio, Kacin je podsjetio na ranija obećanja prvog potpredsjednika srbijanske vlade.
"Ne mogu vam reći da li Vučić treba biti na narednoj rundi dijaloga. Mogu vam reći da nam je u oktobra prošle godine sam najavio da će doći do susreta na nivou potpredsjednika vlada. Ne radi se samo o dijalogu predsjednika i premijera, nego i zamjenika premijera, jer je to najviši rang na kosovskoj strani gdje su Srbi sa Kosova nosioci svoje sudbine unutar evropskog Kosova kao dijela Evropske unije", rekao je Kacin u razgovoru za agenciju Anadolija.