Sjednica Savjeta bezbjednosti

Premijer Albin Kurti izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da su optužbe Srbije da se sprovodi etničko čišćenje nad srpskom zajednicom laž i da je Kosovo primjer demokratije i zaštite manjinskih prava.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), koja se održava u Njujorku, da su "najnovije odluke Kosova nepodnošljive" za Srbe na Kosovu.

"Ukidanje dinara (na Kosovu) uskraćuje ljudima sredstva za život", rekao je Vučić.

On je rekao i da se odlukom Centralne banke Kosova "ugrožava položaj Srba koji se oslanjaju na budžetske transfere iz Srbije".

Vučić je rekao i da Kosovo sprečava rad obrazovnih i zdravstvenih ustanova Srba.

"Rešenje za ovu situaciju je zahtev da se zaustave mere i jednostrani potezi Prištine", rekao je Vučić.

Sednica je sazvana na zahtev Srbije zbog poslednjih odluka kosovskih vlasti.

Ova sednica dolazi nakon odluke Centralne banke Kosova da od 1. februara evro bude jedina valuta za plaćanje i platni promet, što u praksi znači ukidanje srpskog dinara.

Kurti kaže da se sprovodi 'kampanja' protiv Kosova


Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na sednici da su optužbe Srbije lažne.

On je rekao da pravilnik Centralne banke Kosova "ne sprečava Vladu Srbije da dostavlja finansijsku pomoć Srbima".

"Centralna banka je posvećena da Srbi mogu dobiti pomoć", rekao je Kurti i dodao da se Centralna banka na Kosovu tim povodom obratila Narodnoj banci Srbije.

On je rekao da se ovom odlukom obezbeđuje transparentnost javnih finansija. Kurti je optužio Srbiju da sprovodi kampanju protiv Kosova jer se ne dozvoljava da se na Kosovo "donosi novac u vrećama".

"Kosovo je multientničko društvo", rekao je Kurti rekavši da je laž da Kosovo vrši progon Srba.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i šefica UNMIK-a Karolin Zijade (Caroline Yiadeh) prethodno je na sednici rekla da jednostrani potezi doprinose destabilizaciji Kosova.

Ona je ocenila da odluka o uvođenju evra kao jedine valute na Kosovu nije valjano objašnjena, odnosno njeno naglo sprovođenje pogađa desetine hiljada ljudi.

SAD za odlaganje odluke Centralne banke Kosova


Predstavnica SAD-a u Savetu bezbednosti UN Linda Tomas Grinfild (Thomas-Greenfield) rekla je da su Sjedinjene Države "izrazile zabrinutost" zbog odluke Centralne banke Kosova.

"Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i konsultacija sa lokalnim stanovništvom", navela je ona.

Ona je dodala da su SAD pozvale na odlaganje te odluke dok ona ne bude donesena u skladu sa evropskim standardima.

Ona je navela i da su SAD zabrinute zbog akcija Kosova koje se odnose na institucije Srbije na Kosovu.

Kosovske vlasti su od kraja januara zatvorile sedam Privremenih opštinskih organa koji rade u srpskom sistemu paralelno sa kosovskim.

"Ove akcije nisu u skladu sa nastojanjima Prištine da se brine o srpskoj manjini na Kosovu", rekla je ona.

Sa druge strane, ona je podsetila na napad grupe naoružanih Srba u septembru prošle godine na kosovsku policiju. Tada je u selu Banjska na severu Kosova poginuo kosovski policajac, a potom su ubijena trojica napadača.

Milan Radoičić, srpski političar i biznismen na Kosovu koji je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj, proveo je u pritvoru u Beogradu samo jedan dan.

"Srbija se smatra odgovornom jer je vođa napada u Srbiji", rekla je ona.

Tomas Grinfild je rekla i da je adresa za rešavanje problema kada je reč o normalizaciji Kosova i Srbije Evropska unija, a ne Savet bezbednosti UN.

Rusija ocenila da Kosovo vrši 'antisrpski teror'


Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Dmitrij Poljanski rekao je da se "Srbi suočavaju sa direktnom pretnjom da fizički prežive".

"Priština sprovodi antisrpski teror", rekao je on.

Poljanski je rekao da je odluka o uvođenju evra kao jedine valute na Kosovu ilegalna "jer nealbanci na ovaj način mogu ostati bez penzija, plata i školarina".

"To je politička i diskriminativna mera koja podriva napore međunarodne zajednice da nađe kompromis", rekao je Poljanski.