Historijska prilika

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju preporuke Evropske komisije za proširenje EU.

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju preporuke Evropske komisije za proširenje EU.

"Snažno podržavamo proces proširenja predvođen EU i ohrabrujemo zemlje kandidate i kandidate da iskoriste ovu historijsku priliku da ostvare svoj puni potencijal i budućnost u Evropi", napisao je portparol Državnog sekretarijat SAD  Matthew Miller na platformi "X".

Evropska komisija je prije nekoliko dana preporučila otvaranje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji sa Ukrajinom, a preporučila je i otvaranje pregovora sa Moldavijom, kada ispuni konačne uslove.

Za Gruziju je, dodala je EK u saopštenju od 8. novembra, preporučeno da dobije status zvaničnog kandidata, ako ispunjava preostale uslove koje je postavio blok.

Evropska komisija je preporučila i otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine o članstvu sa EU, kada se postigne neophodan stepen usaglašenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvestiti o napretku Savjet do marta 2024.

Prvi put su odobreni izvještaji o napretku za deset država koje su u procesu. Izvještaji su odobreni za šest zemalja regiona Zapadnog Balkana – Kosovo, Albaniju, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru – i za Moldaviju, Gruziju i Ukrajinu. Isto tako, Izvještaj o napretku je još u izradi za Tursku, zemlju koja formalno još uvijek ima status zemlje kandidata.