ŠEF DIPLOMATIJE BIH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarisao je danas u intervjuu za FTV u emisiji "Rezime" dešavanja na sjeveru Kosova i napad naoružane grupe Srba na Policiju Kosova.

"Dva su moguća scenarija, za Vučića ni jedan nije dobar. Prije ovih dešavanja imao je ozbiljnu diplomatsku ofanzivu, za nijansu je stajao bolje u međunarodnim krugovima. Kurtiju se prigovaralo što nije želio formirati Zajednicu srpskih opština. Vidio sam da je Kurti bio izložen ozbiljnim pritiscima međunarodne zajednice", kazao je Konaković.

Dodao je da nakon ubistva policajca stvari vode u dva pravca.

"Jedan je da su s vojnim vrhom Srbije bili usko povezani ljudi. Drugi čovjek Srpske liste i saradnik Vučića bio je jedan od organizatora. Vučić ne može nikako negirati tu vrstu bliskosti s tim ljudima. Drugi je da mu je Rusija pokazala ovim činom da upravlja jednim dijelom struktura unutar same Srbije, da u sigurnosnom sektoru kroz BIA-u i neke druge zapravo Rusi mogu povući poteze na koje Vučić na trenutak, a tako je i izgledao, zbunjeno i smušeno, nije bio ni spreman, niti ih je možda čak očekivao. Nemam dokaze ni za jednu od ovih tvrdnji", rekao je Konaković.