Teški pregovori

Proces implementacije sporazuma za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova mora početi ove godine, u suprotnom može biti izgubljeno nekoliko godina truda, rekao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je u intervjuu za TASR podsjetio da je proces normalizacije odnosa dostigao "prekretnicu" nakon što su se obe strane u februaru i martu u Ohridu dogovorile o suštinskim dokumentima koji vode ka normalizaciji međusobnih odnosa.

“Međutim, prava implementacija sporazuma nije počela za šest mjeseci. Obje strane imaju veliki stepen nepovjerenja jedna prema drugoj. Kažu: Dajte nam ono što zaslužujemo, onda ćemo uraditi ono što je potrebno", rekao je Lajčak.

To je razlog, dodao je Lajčak, zašto je EU iznela prijedlog od sedam tačaka koji omogućava da obje strane nastave paralelno primjenu postignutih dogovora.

"Na primjer, ako Priština počne da pregovara o garancijama za Srbe na sjeveru Kosova, Srbija će postepeno početi da ispunjava svoje obaveze", naveo je Lajčak.

Prema njegovim riječima, prijedlog EU je transparentan i mjerljiv, i može se zaustaviti u svakom trenutku ako jedna strana ne ispuni svoje obaveze.

On je jučerašnje  pregovore u Briselu između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića opisao kao teške i potvrdio da je Kurti odbio novi prijedlog EU i da ga je Vučić prihvatio.

"Kurti insistira na dokumentu koji će de fakto gurnuti ovu agendu u drugi plan. Uvjeren sam da je Ohridski sporazum najbolji dokument. Obje strane su to prihvatile i bilo bi šteta da se raspadne. Ukoliko se to dogodi očekujemo više sukoba, eskalaciju tenzija i možda više nasilja na sjeveru Kosova", naveo je Lajčak.