Primjena sporazuma

U fokusu sastanka bila je primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji, o čemu su predsjednik Srbije i premijer Kosova postigli saglasnost u Ohridu u martu.

Poslije odvojenih sastanaka, u četvrtak je u Briselu održan trilateralni sastanak predstavnika Srbije i Kosova s predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga.

Na sastanku, koji je završen u 13:40 sati, učestvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Albin Kurti, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell te specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, prenosi Tanjug.

Prethodno su održani bilateralni sastanci Borrella i Lajčaka s delegacijom Srbije, koju predvodi Vučić, a potom i odvojeni sastanak s delegacijom Kosova, na čelu s Kurtijem.

Borrell: Početi primjenu sporazuma

Borrell je u međuvremenu poručio da je vrijeme da se Sporazum o putu normalizacije odnosa počne ozbiljno primjenjivati i da će danas biti jasno da li su strane spremne preuzeti odgovornost.

“Ugostio sam predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Albina Kurtija na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga u Briselu. Vrijeme je da počnemo ozbiljno primjenjivati Sporazum na putu normalizacije. Danas ćemo vidjeti da li su spremni da preuzmu odgovornost”, napisao je Borrell na platformi X (nekadašnji Twitter).

U fokusu današnje runde dijaloga Srbije i Kosova bili su primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopćenju na sajtu Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) .

Na kraju sastanaka planirano je da se Borrell obrati medijima u zgradi EEAS-a.

Eskalacija nakon lokalnih izbora

U fokusu sastanka, prema navodima EEAS-a, bili su primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta, kao i aktuelna pitanja.

Sastanak Vučića i Kurtija je njihov prvi susret od početka krize na sjeveru Kosova krajem maja, prenosi Beta.

Vučić i Kurti su se posljednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana nakon vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotirali.

Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen prvi nacrt statuta zajednice opština sa srpskom većinom.

Nekoliko sedmica kasnije, 26. maja, počela je nova eskalacija sukoba na sjeveru Kosova, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotirali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć pripadnika Policije Kosova.

SAD traži posvećenost obavezama

Vučić i Kurti su bili u Briselu i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na sjeveru Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali s Borrellom i Lajčakom.

U sklopu priprema za današnji sastanak, Lajčak je krajem augusta razgovarao s Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma, a s Vučićem u Beogradu.

S Kurtijem je ove sedmice telefonom razgovarao i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je potom izjavio da SAD od Kosova i Srbije traži posvećenost konkretnim obavezama iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i da žele napredak u pogledu njegove primjene do kraja godine.