Normalizovan saobraćaj

Prevoznici i građani, koji su četiri dana blokirali prolazak kamiona sa kosovskim tablicama na graničnom prelazu Merdare kod Kuršumlije u Srbiji, povukli su blokadu.

Saobraćaj je na ovom prelazu normalizovan od 10 časova 22. juna.

Dagan Milošević, jedan od učesnika blokade rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), da će tokom dana biti odblokirani i ostali prelazi između Srbije i Kosova.

On je objasnio da su na taj korak odlučili nakon što je Vlada Kosova dan ranije promenila svoju raniju odluku o zabrani ulaska za sve kamione sa tablicama izdatim u Srbiji, i dozvolila ulazak teretnjacima koji prevoze robu stranog porekla.

“Formirana je kilometarska kolona šlepera i kamiona sa srpskim tablicama, koji prevoze robu iz trećih zemalja na Kosovo. Pretila je opasnost da ta roba propadne na ovoj vrućini, što bi prouzrokovalo dodatnu štetu našim prevoznicima i privredi Srbije i zbog toga smo odlučili da deblokiramo prelaz Merdare”, objasnio je Milošević u telefonskoj izjavi.

On je istakao da odluka o povlačenju blokade predstavlja "izraz dobre volje", i da je oročena na pet dana, do kada očekuju da i kosovska strana ukine odluku o zabrani ulaska kamiona sa tablicama izdatim u Srbiji sa robom iz Srbije na svoju teritoriju.

“U slučaju da se to ne desi, ponovo ćemo blokirati sve prelaze Jarinje, Brnjak, Merdare i Končulj za sva vozila, uključujući i putničke automobile”, rekao je Milošević.

Vlada Kosova je 14. juna odlučila da pooštri granične kontrole sa Srbijom.

Vozačima kamiona sa srpskim registarskim oznakama od tada nije dozvoljen prelazak granice ka Kosovu zbog čega su tri dana protestovali na graničnim prelazima Jarinje, Merdare i Brnjak.

Kosovo je odluku donelo nakon što su srpske snage uhapsile trojicu pripadnika kosovske policije.

Priština i Beograd izneli su potpuno suprostavljene verzije događaja oko lišavanja slobode kosovskih policajaca. Kosovo tvrdi da su oni "kidnapovani" iz pograničnog dela na teritoriji Kosova, dok Srbija navodi da su uhapšeni na njenoj teritoriji u blizini Raške.

Zapadne zemlje tražile su njihovo puštanje, što zvaničan Beograd nije za sada ispunio.