Ekonomska saradnja

Prvi sastanak timova privrednih komora Srbije i Kosova o prevazilaženju administrativnih barijera u ekonomskoj saradnji biće održan u četvrtak 30. marta u Skoplju, najavila je Privredna komora Sjeverne Makedonije (PKSM), prenosi N1.

Taj sastanak će se, po najavi, "odvijati utvrđenom dinamikom radi što bržeg rješavanja svih spornih pitanja u vezi s administrativnim barijerama koje koče ekonomsku saradnju Srbije i Kosova".

U pregovačkom procesu za prevazilaženje administrativnih barijera u ekonomskoj saradnji Srbije i Kosova posredovaće savjetnice predsjednika PKSM Elena Milevska Štrbevska i Jadranka Arizankovska.

"Usaglašavanje spornih pitanja u trgovinskoj saradnji Srbije i Kosova izuzetno važno ekonomsko, ali i političko pitanje zbog toga što može dovesti do normalizacije odnosa između ove dvije zemlje, kao novog iskoraka u odnosima zategnutim decenijama“, navode iz PKSM.

Ističu da već postoje potpisani sporazumi koji treba da obezbjede osnovu i instrumente za značajno unapređenje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti čitavog Zapadnog Balkana.

"Da bi se otklonili svi nedostaci koji se javljaju u trgovini, sada je pravo vrijeme da se povuku mudri potezi u pravcu intenziviranja regionalnih integracija i trgovinske saradnje, što će obezbjediti ekonomski prosperitet obje zemlje, ali i Zapadnog Balkana kao cjeline. Zato je za početak potrebno ukloniti sve administrativne barijere i stvoriti uslove za unapređenje ekonomske saradnje ako želimo da strani partneri i međunarodne institucije vide region kao prosperitetnog budućeg političkog i ekonomskog partnera“, istakla je Privredna komora Sjeverne Makedonije.