Uoči nove runde dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu 17. avgusta sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, a potom i sa izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom.

Vučić je na svom Instagram profilu kazao da je "u otvorenom razgovoru sa Lajčakom ponovio čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona, kao i da dijalogom dođemo do kompromisnog rešenja, bez pritisaka i ultimatuma".

"Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili", naveo je Vučić.

Posle susreta sa Escobarom, Vučić je rekao da će "Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona".

"Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Sličan susret će tokom večeri 17. avgusta imati i premijer Kosova, Albin Kurti.

Susreti u Briselu 17. avgusta se održavaju uoči nove runde dijaloga na najvišem političkom nivou koji je planiran za 18. avgust.

Prema saopštenju EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti će početi trilateralan sastanak u 10.30 sati.

Domaćin susreta će biti visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, kao i Miroslav Lajčak.