Washington

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken sastao se u Washingtonu sa predsjednicom i premijerom Kosova.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken sastao se u Washingtonu sa predsjednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem.

Blinken je istaknuo trajno partnerstvo između SAD-a i Kosova te zahvalio liderima na snažnoj podršci Ukrajini i na tome što su velikodušno ugostili građane Afganistana, stoji u saopćenju glasnogovornika State Departmenta Neda Pricea.

Oni su razgovarali o značaju dijaloga koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, a fokusiran je na međusobno priznavanje na putu ka euroatlantskim integracijama, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Međusobno priznavanje

Osmani je u izjavi medijima, nakon sastanka sa Blinkenom, rekla da je sastanak bio “odličan” i da se još jednom potvrdilo da “Kosovo nema većeg i boljeg saveznika od SAD”.

Predsjednica Kosova je kazala da je bilo reči i o jačanju subjektiviteta Kosova na međunarodnom planu, potrebi da Kosovo bude članica NATO-a, kao i o “konstruktivnoj ulozi Kosova u dijalogu sa Srbijom”.

Osmani je na ovom sastanku rekla da se detaljno razgovaralo o nekim od dogovora postignutih u okviru ovog procesa, kao što je energetski, i dodala da je američka administracija jasno stavila do znanja da proces dijaloga treba da bude fokusiran na međusobno priznavanje, “što je i potvrđeno i danas tokom ovog sastanka”.

Uloga Rusije u regionu

Prema njenim rečima, još jedno pitanje koje je pokrenuto na sastanku je uloga koju Rusija ima u destabilizaciji Zapadnog Balkana preko svog “satelita Srbije”.

“Sekretar Blinken, kao i predsjednik Biden, veoma dobro znaju ovu historiju ruskih namjera u našem regionu i ni u jednom trenutku ne skreću pažnju sa toga, što su nam danas potvrdili, kako bismo zajedno radili na tome da zaustavimo ove tendencije za destabilizacija u našem regionu”, rekla je Osmani.

Premijer Kurti je rekao da je sastanak sa američkim državnim sekretarom bio “veoma srdačan”. On je rekao da su od Blinkena zatražili povećanje američkih investicija na Kosovu, kao i povećanje komercijalne razmene između dvije zemlje.