Detalji sporazuma

Očekuje se da će Izrael i Kosovo danas uspostaviti pune diplomatske odnose, po prvi put od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, prenosi Telegrafi.

Prema pisanju izraelskog medija Harec, Kosovo će biti treća zemlja – i prva sa muslimanskom većinom – koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Prema pisanju medija, Izrael neće otvoriti ambasadu na Kosovu, ali će imenovati ambasadora.

Kao dio dogovora Kosovo će proglasiti libansku militantnu grupu Hezbolah kao terorističku organizaciju i obećalo je da će započeti proces "povratka jevrejske imovine opljačkane tokom Holokausta“.

Ministri spoljnih poslova Gabi Ashkenazi i Meliza Haradinaj Stubla potpisaće sporazum, svako iz svoje kancelarije tokom ceremonije koja će biti emitovana putem aplikacije Zoom.

Kako se navodi biće otvorena namenska zgrada za ambasadu Kosova u Jerusalimu, koja bi trebalo da bude otvorena za nekoliko nedjelja.

Izrael se uzdržavao od priznanja Kosova od 2008. godine, kako bi održao odnose sa Srbijom, a i zbog zabrinutosti da bi takvo priznanje poslužilo kao presedan za palestinske zahtjeve.

“Harec” podsjeća da se Izrael složio da uspostavi diplomatske veze sa Kosovom početkom septembra, nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi