Osuđen na 20 godina zatvora

Kosovski haker Ardit Ferizi, koji je služio kaznu zbog neovlašćenog pristupa računarskim informacijama i pružajunju materijala za podršku stranim terorističkim grupama, suočava se sa novim optužbama u SAD za počinjenje prevare i krađu identiteta dok je bio u saveznom zatvoru, piše Koha.

Ferizi (25) je živeo u Maleziji pre nego što je 2016. upućen u Virdžiniju zbog saveznih optužbi. Proglašen je krivim za neovlašćen pristup informacijama o računaru i pružanje materijala za podršku stranim terorističkim grupama, pružajući informacije osoblju američke vlade o ISIS-u.

Osuđen je na 20 godina zatvora. Ali, nakon žalbe, Feriziju je kazna smanjena u decembru prošle godine na vreme koje je služio, plus deset godina puštanja pod nadzorom na Kosovu.

Ferizi je čekao deportaciju na Kosovo kada je FBI otkrio da je nastavio svoje kriminalne aktivnosti i počinio nekoliko saveznih prestupa dok je bio u zatvoru u Federalnom popravnom zavodu Terre Haute u Indijani.

"Tvrdimo da je Ferizi pružio pristup ličnim podacima američkih građana, iako je služio zatvorsku kaznu zbog pružanja pristupa sličnim informacijama i slanja tih podataka ISIS-u. Ferizijevo navodno kriminalno ponašanje nastavljeno je u zatvoru, uprkos njegovom zahtevu za privremeno puštanje na slobodu“, rekao je američki tužilac David Anderson.

"Ardit Ferizi je zločinac koji se izjasnio krivim, jer je ugrozio živote preko 1000 Amerikanaca deleći lične podatke članovima opasne terorističke organizacije. FBI nikada neće odustati od traženja pravde za nevine žrtve i nastaviće da strogo kontroliše njega i sve ostale koji nameravaju da povrede našu zemlju i naše građane", rekli su iz FBI-a.

Kako se navodi Ferizi je 2017. i 2018. bio uključen u nekoliko prevarantskih šema iz zatvora, koordinirajući se sa članom porodice koji je upravljao Ferizijevim mejlovima dok je Ferizi bio u zatvoru.

FBI je uspeo da otkrije barem jednu e-poštu koja sadrži veliku bazu ukradenih ličnih podataka, opsežnu listu ukradenih e-adresa, brojeva kreditnih kartica, zatim lozinke, kao i druge poverljive informacije. Prema izjavi agenta FBI, na čije navode je podignuta nova optužba, baza podataka o ličnim podacima koje je Ferizi ukrao plod je kriminalne aktivnosti hakovanja Ferizija. Na osnovu IP adrese koja se odnosi na Kosovo, aktivnosti povezivanja sa drugim mejlovima u Ferizu, kao i drugih podataka iz istrage, utvrđeno je da je član porodice Feriz preuzeo bazu ukradenih podataka radi likvidacije prethodni prihod koji je obezbedio Ferizi kroz kriminalne aktivnosti hakovanja.

Čineći nova krivična dela, Ferizi i član njegove porodice navodno su koristili elektronske usluge kao što su Google, PayPal i Coinbase, sa sedištem u Kaliforniji.

Takođe se kaže da je Ferizi nastavio da komunicira sa drugima kako bi proširio svoj plan dok je bio u pritvoru. Navodi se da je elektronska komunikacija korišćena za proširenje šeme i da su lični podaci i podaci pripadali drugim pojedincima koji su bili žrtve Ferizovih aktivnosti.

Ferizi je optužen za krađu identiteta, kao i za prevaru. Ako bude osuđen, preti mu maksimalna kazna od 20 godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara.