Hapšenje

Pripadnik Zračnih snaga SAD-a bio je vođa chat grupe na Discordu sa mladićima koji dijele ljubav prema oružju, vojnoj opremi i vjeri, navode američki mediji.

Federalni istražni ured (FBI) izvršio je hapšenje osumnjičene osobe u vezi sa curenjem dokumenata američke vojne obavještajne službe, a državni tužilac Merrick Garland rekao je da je 21-godišnji pripadnik Nacionalne garde američkih zračnih snaga priveden “bez incidenta”.

Hapšenje Jacka Teixeire u četvrtak došlo je “u vezi s istragom o navodnom neovlaštenom uklanjanju, zadržavanju i prenosu povjerljivih podataka nacionalne odbrane”, rekao je Garland novinarima.

Dužnosnici Pentagona rekli su da još uvijek procjenjuju razmjere i obim curenja informacija koje otkrivaju povjerljive podatke o ratu u Ukrajini i američkim saveznicima.

No, zvaničnici ponovo upozoravaju da su neki od dokumenata krivotvoreni i da bi se mogli koristiti u kampanjama dezinformisanja.

Iako su vlasti ponudile malo detalja o Teixeiri, informacije o njegovom životu počele su se pojavljivati ​​u američkim medijima nakon njegova hapšenja.

Video snimak prikazuje teško naoružane policajce u Massachusettsu kako prate mladića odjevenog u sivu majicu kratkih rukava i crvene kratke hlače u automobil koji je čekao.

Glava mu je bila pognuta, a kosa kratko ošišana.

The New York Times je izvijestio da je Teixeira bio član obavještajnog krila Državne nacionalne garde. U objavi na službenoj Facebook stranici jedinice navedeno je da je bio među grupom članova koji su u julu 2022. dobili unapređenje i prešli u prvu klasu pilota.

Zračne snage su kasnije saopštile da se Teixeira pridružio Zračnoj nacionalnoj gardi u septembru 2019. godine. Službeno je bio stručnjak za cyber komunikacije, a zadatak te uloge bio je održavanje temeljne infrastrukture “velike, globalne komunikacijske mreže” zračnih snaga.

“Bilo da se radi o popravku mrežnog čvorišta u državnoj bazi ili instalaciji optičkog kabla na instalaciji u inostranstvu, ovi stručnjaci održavaju naše komunikacijske sisteme u ispravnom stanju i igraju ključnu ulogu u našem kontinuiranom uspjehu”, opis je te uloge, navedeno je na web stranici Zračnih snaga.

Dokumenti dijeljeni na mreži

The Times i drugi američki mediji također su identificirali Teixeiru kao vođu male gaming chat grupe na platformi Discord, gdje su se prvi put pojavili procurjeli dokumenti.

Washington Post je ranije izvijestio da je online grupa formirana 2020, usred pandemije koronavirusa.

Grupa za razgovor, sastavljena od dvadesetak mladića i dječaka, dijeli ljubavl prema oružju, vojnoj opremi i vjeri. Članstvo je bilo samo na poziv, prema novinama.

Jedan član je rekao: “Svi smo se jako zbližili jedni s drugima, kao usko povezana porodica… Ovisili smo jedni o drugima”.

U centru te porodice bio je Teixeira, kojeg su članovi poznavali kao OG.

Teixeiru su mnogi cijenili zbog hrabrosti, a članovi su govorili da bi objavljivao svoje videosnimke na streljani, uključujući onu na kojoj je izgovarao rasne i antisemitske uvrede prije nego što je otvorio vatru, izvijestio je Post.

Uvredljive šale bile su uobičajene na stranici.

U nekom trenutku prošle godine, rekli su članovi za novine, Teixeira je počeo objavljivati ​​ono što se činilo kao prepisi povjerljivih informacija, za koje je rekao da su dostupni zbog njegovog posla. Transkripcije su uključivale definicije vojnog žargona i druge bilješke.

Redovno je grupi držao predavanja o važnosti praćenja aktuelnih događaja i činilo se da je objavljivao prepisane obavještajne podatke kako bi informisao ostale članove, piše Post.

Teixeira je kasnije prešao na objavljivanje fotografija dokumenata, iako vremenski okvir kada je to počelo, nije bio odmah jasan.

Istraživačka stranica Bellingcat prethodno je izvijestila da su se dokumenti prvi put pojavili na Discordu najkasnije u martu, ali su možda objavljeni još u januaru.

Povjerljivi materijali postepeno su se probili do drugih stranica, uključujući 4Chan, kao i do popularnijih platformi društvenih medija. Discord je rekao da sarađuje sa istražiteljima.

Teixeirina majka Dawn u četvrtak je u svom domu u Massachusettsu rekla New York Timesu da je njen sin radio noćnu smjenu u bazi na Cape Codu.

Objasnila je i da je posljednjih dana promijenio broj telefona. Do kuće je stigao u crvenom kamionetu malo prije nego što je priveden.

U izjavi od četvrtka, državni tužilac Garland rekao je da će se Teixeira prvo pojaviti pred Okružnim sudom SAD-a za okrug Massachusetts, ali nije naveo datum.

SAD nastoji obuzdati curenje informacija

Američki mediji počeli su naširoko izvještavati o curenju informacija prošle sedmice, natjeravši administraciju predsjednika Joea Bidena da se bori da obuzda posljedice, koje su pokazale ranjivosti u sposobnostima ukrajinske protuzračne odbrane i razotkrili procjene saveznika o nizu obavještajnih pitanja.

Dokumenti su također uznemirili bliske američke saveznike. Čini se da neki pokazuju da je Egipat planirao prodati oružje Rusiji u dogovoru koji je planirao držati u tajnosti od Washingtona.

Drugi je naizgled pokazao da ruski operativci grade bliži odnos s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je treći dokument ukazao na to da su južnokorejski čelnici oklijevali slati artiljerijske granate u Ukrajinu.

Sve vlade uključene u te tvrdnje porekle su informacije u dokumentima.

Ranije u četvrtak, Biden je rekao novinarima: “Nisam zabrinut zbog curenja informacija. Zabrinut sam da se to dogodilo, ali ne postoji ništa iz tog vremena za šta sam svjestan da bi imalo velike posljedice.”

U četvrtak je glasnogovornik ministarstva odbrane Pat Ryder rekao da njegova agencija neće govoriti o detaljima procurjelih dokumenata jer s njih nije zvanično skinuta oznaka tajnosti.

“Samo zato što su povjerljivi podaci možda objavljeni na internetu ili drugdje ne znači da nisu tajni”, rekao je.

“Jednostavno nećemo raspravljati ili potvrditi povjerljive podatke zbog potencijalnog utjecaja na nacionalnu sigurnost, kao i na sigurnost našeg, te osoblja naših saveznika i partnera.”