Srpski književnik i političar

Vladeta Janković, srpski književnik i političar, smatra da na Kosovu ne postoji neizvesnost ili neka drama, jer se ta lopta, kako kaže, kotrlja i stići će na svoje odredište - a to je trenutak de fakto priznanja Kosova. Navodi da je to ono što se bliži i da će to biti "trenutak istine" za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izbori na Kosovu održavaju se u nedelju, a Srbi su ponovo podeljeni. Predsednik poručuje da će Srbi glasati za Srpsku listu, a one druge naziva "poslušnim Srbima".
Komentarišući to, gost Dana uživo kaže da ako ima poslušnih Srba, da su to oni koji slušaju njega (Vučića).
"Ne vidim da u čitavoj toj situaciji na Kosovu postoji neka neizvesnost ili drama. Ta se "lopta" kotrlja, i ona će stići na svoje odredište, a to je onaj trenutak istine za Aleksandra Vučića, pa i za ceo sistem koji je uspostavio, a to je trenutak de fakto priznanja Kosova i to je ono što se bliži. Jedni izbori odu, drugu dođu, da li će takse biti ukinute ili neće, to je sve pitanje vremena", navodi Janković.
Vučić je taj koji to odugovlači, kaže gost N1, koji smatra da će pre ili posle pristati. "A kad bude pristao, dolazi trenutak istine za njega - ubeđen sam da u Srbiji postoji zaista autentičan otpor ideji prepuštanja Kosova, a pravno-obavezujući sporazum je to - Kosovo postaje član UN i vi ste ga se odrekli zauvek... Videli ste šta su odbojkaši pevali posle pobede na EP (u Parizu), to se ne diktira, to se ne naručuje, to je iz utrobe, tako narod diše... I zato će Vučić morati da se suoči sa krajnje velikim iskušenjem kad taj trenutak dođe", istakao je Janković.
Nakon izjave kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, da je Srbija tokom pregovora tražila 950 kilometara kvadratnih teritorije Kosova - u Beogradu muk.
Janković je mišljenja da je sasvim moguće da je to i bilo traženo. To je to što Vučić priprema javnost vrlo dugo, kad govori dobićemo malo, dobićemo nešto, a bolje nešto nego ništa, a suština je da se ne sme apsolutno dati nikad ništa, naveo je gost N1.
"Jer zamrznuiti konflikt, kako god ga vi zvali, sve je bolje od odricanja. Jer jedanput kad se odreknete, to je gotovo. To više ne može da se vrati nikada, jer ste priznali da to više nije vaša zemlja. To je ono što nijedan pojedinac ili režim ne sme sebi da dozvoli", naglasio je.
Kaže da je to pogađanje oko nekoliko kvadratnih kilometara ili menjanja teritorije - samo mućenje bistre vode.
Upitan da li je moguća neka konferencija, kao što je bio Dejton, za reševanje kosovskog pitanja, Janković kaže da u nekoj krajnjoj liniji može da se desi neka takva konferencija koja bi prelomila stvari, što bi, kako ocenjuje, za Vučića bilo lakše. Podseća da se kao rok pominje kraj 2020. godine i navodi da će, prema njegovom mišljenju, to potrajati nešto duže. "I sasvim je sigurno da se ne može izbeći".