Eksperiment nad Srbima

Predsjednica Evropskog pokreta za Kosovo Rada Trajković ocijenila je da hapšenje policajaca na sjeveru Kosova nije etnički motivisano, već da je riječ o borbi protiv kriminala koju je trebalo da podrži i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rekla da je brine eksperimenat koji sprovodi nad Srbima na sjeveru Kosova.

"Da je predsednik odgovoran, on bi trebalo da podrži tu akciju, a ne da podiže odbranu, vojsku i policiju“, rekla je Trajković agenciji FoNet.
Ona je ocenila da je današnja akcija uznemirila Srbe na severu Kosova, ali i da je predsednik Srbije trebalo da na bolji način upozori tamošnji živalj.
Prema njenom mišljenju, Vučić je – ako ne preko Prištine, onda preko međunarodne zajednice – trebalo da insistira na tome da ne u današnjoj akciji na severu Kosova ne bude represije.
„Vrlo sam zabrinuta zbog eksperimenata koje predsednik Srbije sprovodi nad Srbima na severu Kosova i zbog nejgovog neodgovornog ponašanja“, naglasila je Trajković.
Ona je kao problem navela i to što je jučerašnjoj sednici srpskog parlamenta prisustvovao i potpredsednik Srpske liste na Kosovu Milan Radojičić.
Ona smatra da to što tokom zasedanja Skupštine Srbije o Kosovu na balkonu sede ljudi tako sumnjivih biografija koji se povezuju sa kriminalom, pokazuje neodgovornost i šalje pogrešnu poruku i daje negativnu sliku Srbije pred međunarodnom zajednicom.