Crna Gora - Kosovo

Crna Gora neće otvoriti granični prelaz na Čakoru, jer od tog prevoja do granične linije sa Kosovom ima svega 11,5 kilometara, piše Pobjeda.

Osim toga, dogovorena je izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi (Crna Gora) Kućište (Kosovo), saopštili su tom listi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Predsednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević nedavno je uputio inicijativu tom Vladinom resoru da se otvori granični prelaz Čakor jer bi, kako je naveo, to imalo ekonomske benefite za obe strane. Sada je između Crne Gore i Kosova u funkciji samo jedan granični prelaz Kula Savine vode, na putu Rožaje-Kula-Peć.
Za izgradnju prelaza Kotlovi-Kućište vlade dve države su 2014. godine potpisale sporazum u Prištini. Stupio je na snagu naredne godine i formirane su ekspertske komisije za njegovo sprovođenje.
“Crna Gora je Kosovu dostavila nacrt projektnog zadatka i idejnog rješenja za izgradnju glavnog projekta zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi Kućište, koji može poslužiti kao model za izradu glavnog projekta budućeg zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Kosova. Takođe, predviđeno je da se izradi projektna dokumentacija za izgradnju tog zajedničkog graničnog prelaza, imajući u vidu da je njegova izgradnja, funkcionisanje i povezivanje putnog pravca Murino-Čakor Peć, preduslov efikasne prekogranične saradnje Crne Gore i Republike Kosovo”, navode iz MUP-a.
U Crnoj Gori funkcioniše 28 graničnih prelaza, 19 u drumskom saobraćaju, pet u pomorskom, dva u vazdušnom i isto toliko u železničkom.
Od 21 prelaza u drumskom i železničkom saobraćaju, u funkciji su četiri sa Albanijom, jedan sa Kosovom, šest sa Srbijom, osam sa Bosnom i Hercegovinom i dva sa Hrvatskom. Planirano je otvaranje novih graničnih prelaza.