TEŠKI DANI

Ruska teniserka Marija Šarapova u ponedjeljak je navečer šokirala svjetsku javnost priznajem da je tokom ovogodišnjeg Australian Opena pala na dopingu, pa je krenuo logičan slijed događaja..

Teniserka je priznala da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu meldonium, kojeg je prema vlastitim riječima prvi put koristila 2006. godine zbog manjka magnezija u organizmu.

Peterostruka pobjednica Grand slam turnira također je izjavila kako nije pažljivo proučila novu listu zabranjenih supstanci koju je Svjetska anti-dopinška agencija (WADA) objavila u decembru prošle godine, a na kojoj se našao i meldonmium.

I dok Ruskinji sada preostaje da pričeka kakvu će joj kaznu propisati Svjetska teniska federacija, njen dugododišnji sponzor Nike odlučio je raskinuti njihov ugovor o saradnji vrijedan 90 miliona eura.

“Tužni smo i iznenađeni zbog vijesti o Mariji Šarapovoj. Odlučili smo prekinuti saradnju s njom dok se istraga ne završi. Nastavit ćemo pratiti situaciju”, saopštili su iz Nikea.

Prve procjene su da bi Šarapova mogla da bude suspendovana najmanje dvije godine, koliko su bile kazne za ovaj vid dopingovanja.