Elina Svitolina

Elina Svitolina najbolja je ukrajinska te 15. teniserka svijeta. U intervjuu za Eurosport, 27-godišnjakinja rođena u Odessi kazala je kako se osjeća beskorisnom u pogledu agresije Rusije na njenu zemlju. Otkrila je kako Ukrajini planira donirati novac osvojen na posljednjim teniskim turnirima.

“Teško je pronaći riječi kojima bih objasnila šta se događa. Do posljednjeg trenutka nisam vjerovala da će doći do rata. Prestravljeni smo, srce nam je slomljeno. Ondje su moja porodica i prijatelji koji nisu uspjeli napustiti zemlju. Bore se za svoju živote, neki za zemlju. Potrebno je puno hrabrosti. Nevjerovatno je da su neki uzeli oružje u ruke”, rekla je Svitolina.

“Pokušavam kontinuirano održavati kontakt s članovima porodice. Želim im pomoći, ali osjećam se potpuno beskorisno. Neki od mojih prijatelja su bez struje, vode i hrane. Muče se”, nastavila je Ukrajinka.

Svitolina se trenutno nalazi na turniru u Monterreyu. Mišljenja je kako teniska zajednica mora osvijestiti javnost o tome šta se događa u Ukrajini. “Razgovaramo s ukrajinskim teniserima. Sigurne su”, potvrdila je pa dodala kako je Ljudmila Kičenok, također ukrajinska teniserka, uz puno problema napustila Kijev.

“Možemo učiniti više. Teniska zajednica mora bolje, uspjela je u prošlosti. Možemo pomoći i objasniti šta se događa ukrajinskom narodu koji se bori i gubi vojnike. Govorimo o nevinim ljudima koji umiru braneći svoju zemlju.”

Svitolina je, među ostalim uspjesima, osvojila i broncu za Ukrajinu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Potvrdila je kako je teško fokusirati se na sport s obzirom na sve što se događa. Odlučila je novac s turnira u Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama donirati ukrajinskoj vojsci i u humanitarne potrebe.

“Na taj način mogu pomoći svojoj zemlji. A ljudima širom svijeta poručujem da pokušaju shvatiti kako gubimo nedužne ljude i vojnike. Pod stalnim smo napadima. Izađite na ulice i usmjerite pažnju na Ukrajinu”, zaključila je Svitolina.

Autor: Index.hr