Možda je sport ponekad više od sporta, ali...

Reprezentativci Švicarske Xhedan Shaqiri i Granit Xhaka golove protiv Srbije slavili su “pokazivanjem” albanskog dvoglavog orla, što su u Srbiji vidjeli kao provokaciju

Dvojici švicarskih reprezentativaca albanskih korijena u radovanju se pridružio i kapiten Stefan Lichtsteiner.

FIFA im je odredila kazne. Shaqiri i Xhaka će platiti po 10.000 švicarskih franaka, dok će njihov kapiten platiti kaznu od 5.000 “švicaraca”.

Svima je zapalo za oko da još jedan fudbaler albanskih korijena u reprezentaciji Švicarske, Valon Behrami, nije slavio uz dvoglavog orla, a zašto je to tako objasnio je njegov otac Ragip.

– Valon to ne radi, jednostavno, možda je sport ponekad više od sporta, ali neću da se upliće u te stvari – kaže Ragip.

Valon je sa ocem Ragipom, majkom Halimom i sestrom Valentinom napustio Kosovo kada je imao četiri godine. Nisu imali papire i prijetilo im je protjerivanje iz Švicarske.

– Nismo imali gdje da se vratimo, razmišljali smo da ilegalno odemo u Švedsku ili Njemačku, ali je intervenisao otac jednog od Valonovih drugova iz juniora lokalnog tima. Skupili su 2.000 potpisa i nekako smo ostali. U to vrijeme Valon je bio bolji u skijanju, ali uskoro je počeo da trenira samo fudbal – dodaao je Ragip koji nije želio da govori o političkim konotacijama sa utakmice Srbija – Švicarska.