Bokserski prvak

Bokserski prvak Mike Tyson jedan od najslavnijih sportista svih vremena.

Ali, koliko god su mu život obilježile pobjede u ringu, toliko je u privatnom životu prolazio brojne padove, skandale, optužbe i privatne tragedije.

A ove godine je napokon ispunio davnu želju da u nizozemskoj metropoli Amsterdamu otvori kafić, tačnije mjesto u kojem lokalni stanovnici i turisti mogu osim u piću uživati i u konzumaciji proizvoda od kanabisa.

Naravno, samo za ličnu upotrebu. Iako je njegov Coffeeshop Tyson otvoren u martu, slavni je sportista tek ovih dana priredio party otvorenja kojem je i lično prisustvovao.

Njegov lokal nalazi se u strogom središtu grada, u neposrednoj blizini Red Light Districta i već je postao jedno od omiljenih mjesta znatiželjnika u kojem se traži mjesto više.

Nakon što je završio fascinantnu sportsku karijeru Tyson je pokušavao sve i svašta, uz ostalo zanosio se snovima o muzičkoj karijeri, želio je biti producent i sportski menadžer, a na kraju je svoju sreću pronašao u poslu s kanabisom.

Prvu plantažu za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe pokrenuo je 2016. godine u Kaliforniji, na zemljištu veličine 40 hektara. Svojevremeno je otkrio da samo na marihuanu godišnje troši enorman iznos, pa je sadnjom vlastite plantaže znatno snizio svoje mjesečne troškove.
 
"Oduvijek sam sanjao o tome, još otkako sam prvi put kao tinejdžer posjetio Amsterdam", izjavio je Tyson novinarima.

Otvaranje kafića u Amsterdamu prvi je Tysonov preduzetnički poduhvat van Sjedinjenih Američkih Država, a marihuanu i ulje kanabisa počeo je koristiti kao lijek i sredstvo za ublažavanje bolova.
 
"Marihuana je demonizirana kao droga i ozloglašena kao početak puta ka ovinosti, premda je mnogi ljudi, poput mene, koriste isključivo u medicinske svrhe", rekao je.
 
Mike Tyson rođen je 30. juna 1966., a ove godine proslavio je 14. godišnjicu braka sa svojom trećom suprugom Lakihom Spicer, koja je deset godina mlađa od njega. Supružnici zajedno podižu kćerku Milan i sina Morocca, piše Gloria.hr.