ČEKA GA SUSPENZIJA?

Ruskom gimnastičaru Ivanu Kuljaku (20) prijeti suspenzija zbog poruke koju je poslao na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Dohi, piše Večernji list.

Kuljak je osvojio treće mjesto u natjecanju na ručama iza ukrajinskog pobjednika Ilije Kovtuna.

A budući da je Rusima zabranjeno nositi obilježja svoje zemlje, Kuljak je napravio skandalozan potez – pojavio se sa slovom Z na prsima.

A upravo je to slovo ispisano na ruskim vozilima koja napadaju Ukrajinu pa je na taj način podržao napad na suverenu zemlju i razbjesnio navijače diljem svijeta.

Insidethegames sada piše da Kuljaku prijeti jednogodišnja suspenzija. Navodi se i da je Međunarodna gimnastička federacija (FIG) ovaj potez opisala kao "šokantno ponašanje", no slučaj neće komentirati dok se disciplinski postupak ne završi. No, sve je prokomentirao Kuljak koji smatra da nije napravio ništa protivno propisima.

"Mislim da bi bilo nepravedno suspendirati me. Nisam prekršio ni jedno pravilo, a sada me žele ukloniti. Ovdje se radi o odnosu prema našoj zemlji", rekao je Kuljak. Ruski gimnastičar kaže da je pokazivanje simbola Z bila njegova podrška "pobjedi" i "miru" te da su ga isprovocirali ukrajinski sportaši koji su izvikivali proukrajinske parole.

Kuljak je bio i na nedavnom skupu na nacionalnom stadionu u Moskvi na kojem je ruski predsjednik Vladimir Putin hvalio "rusko jedinstvo".  Na tom su skupu viđeni još neki ruski sportaši kao što su olimpijski pobjednik u plivanju Jevgenij Rilov, klizački plesni par Viktoria Sinicina i Nikita Kacalapov, gimnastičarke Dina i Arina Averina... Neki od njih nosili su slovo Z.