DOGOVORENA SARADNJA

Od privremenog stigao do trajnog rješenja na menadžerskoj poziciji u najtrofejnijem engleskom klubu.

Fudbalski klub Manchester United danas je objavio da je sa menadžerom Ole Gunnarom Solskjaerom dogovorio trogodišnju saradnju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Solskjaer je na klupu kluba, u kojem je stekao slavu kao igrač, stigao u decembru prošle godine umjesto Josea Mourinha, kojem je uručen otkaz. Od tada je ostvario niz sjajnih rezultata, pa je od privremenog stigao do trajnog rješenja na menadžerskoj poziciji u najtrofejnijem engleskom klubu.

U trenutku kada je stigao United se nalazio na šestom mjestu sa čak 11 bodova manje od četvrtoplasiranog tima, što garantuje plasman u Ligu šampiona. Sada je na petom mjestu sa dva boda manje od četvrtog Arsenala. Uz to se plasirao u četvrtfinale Lige šampiona izbacivši favorizovani Paris Saint-Germain. Jedini neuspjeh doživio je u FA kupu, gdje su “crveni đavoli“ u četvrtfinalu eliminisani od Wolverhamptona.

Solskjaer je kao igrač na Old Traffordu proveo 11 sezona, od 1996. do 2007. godine. U dresu Uniteda odigrao je 366 takmičarskih utakmica i postigao 126 golova. Ostao je upamćen kao “zlatna rezerva“ sir Alexa Fergusona. U riznici trofeja koje je osvojio sa slavnim klubom izdvaja se pehar Lige šampiona i šest naslova šampiona Engleske.

Trenersku karijeru 46-godišnji Norvežanin počeo je u rezervama Manchester Uniteda, a vodio je još Molde u dva navrata i Cardiff City.