Ne cvjetaju im ruže

Klubovi iz jedne od najjačih europskih liga nisu se proslavili u europskim nastupima ove sezone.

Francuska je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pobjedom u finalu protiv Hrvatske drugi put u povijesti postala svjetski prvak. Njihova reprezentacija doista je moćna, a s obzirom na godine glavnih igrača, realno je očekivati novu borbu za medalje na nadolazećim velikim natjecanjima.
I dok je reprezentacija ponos i dika Francuske, isto se ne može reći za njihove klubove. Zemlja svjetskih prvaka ima šest klubova u skupinama europskih natjecanjima, a oni bilježe najgore rezultate u posljednjih gotovo pola stoljeća.

Lyon zasad najbolji, muči se i PSG

Lyon, Monaco i PSG nastupaju u Ligi prvaka, dok Bordeaux, Rennes i Marseille predstavljaju Francusku u Europskoj ligi. U 18 dosadašnjih utakmica zajedno su ostvarili svega tri pobjede. Po utakmici francuski klubovi osvajaju 0,78 bodova, što je, prema pisanju francuskog L'Equipa, najgori rezultat još od sezone 1972./1973.
Čak ni moćnom PSG-u ne ide najbolje – nakon poraza od Liverpoola u prvom kolu razmontirali su Crvenu Zvezdu pa na svom terenu jedva izvukli bod protiv Napolija.
Lyon je krenuo obećavajuće, senzacionalnom pobjedom protiv Manchester Cityja, ali je nakon toga upisao dva remija nakon Šahtara i Hoffenheima. Ipak, radi se o trenutačno najuspješnijem francuskom klubu s pet bodova na kontu i još nijednim porazom.
Treći predstavnik Monaco u teškoj je krizi i rijetko skuplja bodove čak i u domaćem prvenstvu, dok u Ligi prvaka zasad ima jedan bod.

Debakl u Europskoj ligi

Situacija je još gora u Europskoj ligi. Marseille je upisao dva domaća poraza (od Eintrachta i Lazija), a jedini bod osvojio je protiv ciparskog Apollona. Rennes ima jednu pobjedu protiv češkog Jabloneca i dva poraza od Astane i kijevskog Dinama. Najgori je francuski predstavnik Bordeaux, koji ima tri poraza od praške Slavije, Københavna i Zenita.
Naravno, zbog takvih predstava pati i francuski koeficijent (osvojeni bodovi podijeljeno s brojem klubova). Gledajući samo ovu sezonu, tek su deveti u Europi: prva četiri mjesta drže četiri najjače lige (redom: Španjolska, Engleska, Italija, Njemačka), nakon čega na petom mjestu slijedi – Srbija. Ispred Francuske još su Škotska, Norveška i Nizozemska.
Francuska i dalje po koeficijentu spada u najjačih pet europskih liga, ali s popriličnim zaostatkom za trenutno četvrtom Njemačkom. Sa šestog mjesta prijeti im Rusija: nakon prošle sezone bili su im opasno blizu, ali sreća je u nesreći za Francuze da su Rusi ove godine još lošiji od njih, pa se, barem zasad, razlika u korist Francuza povećala.