Liga nacija

Uz novi kiks Azerbejdžana, fudbaleri reprezentacije Kosova nalaze se blizu promocije u viši rang takmičenja u UEFA ligi nacija.

Fudbalska reprezentacija Kosova odigrala je nerješeno na Farskim Ostrvima i uz još jedan kiks Azerbejdžana ostala na čelu Grupe 3 sa realnim izgledima da u posljednjih 180 minuta izbori plasman u viši rang UEFA lige nacija.
Za to, ekipi koja je u sedam mečeva od dolaska švajcarskog stručnjaka Bernara Challandesa na klupu zabilježila pet pobjeda i dva remija, biće dovoljna pobjeda nad Azerima na stadionu Fadil Vokri u Prištini, u meču posljednjeg kola.
Kosovo bi moglo i prije toga da se plasira u rang takmičenja ukoliko Azerbejdžan 17. novembra ne pobjedi Farska Ostrva kod kuće.
Ove nedjelje i jedni i drugi remizirali su, ali je jasno ko je osvojio bod na strani, a ko ostao bez dva kod kuće:
U Toršavnu: Farska Ostrva - Kosovo 1:1 (1:1)
U Bakuu: Azerbejdžan - Malta 1:1 (0:1)
Azerbejdžan i Kosovo remizirali su 0:0 na startu nadmetanja u Grupi 3, a razliku između ova dva tima napravili su rezultati u duelima sa Maltom koja je Azerima "otkinula" ukupno četiri boda u dva duela.
Sastav Kosova:
Ujkani - Vojvoda, Rahmani, Dalku, Aliti - Voca (Halimi), Shala - Zhegrova (Zeneli), Berisha, Rashica (Muriqi) - Nuhiju.
Fudbaler Verdera iz Bremena, Milot Rashica, postigao je prvenac za reprezentaciju Kosova za koju se odlučio iako je do ulaska u seniorsku konkurenciju branio boje Albanije. Ovaj 22-godišnjak rodom iz Vučitrna zatresao je mrežu Farana u 9. minutu, a to vođstvo trajalo je do 50. minuta kada je stameni defanzivac Rene Joensen poravnao rezultat i spriječio treći uzastopni poraz Farskih Ostrva.
Grupa 3
Azerbejdžan - Malta 1:1 (0:1)
/Abdulajev 53 - Muskat 37/
Farska Ostrva - Kosovo 1:1 (1:1)
/Joensen 25 - Rashica 9/
Tabela:
1. Kosovo 2-2-0 (6:2) 8
2. Azerbejdžan 1-3-0 (5:2) 6
3. Farska Ostrva 1-1-2 (4:7) 4
4. Malta 0-2-2 (4:8) 2
Parovi 5. kola (17. novembar): Azerbejdžan - Farska Ostrva, Malta - Kosovo
Parovi 6. kola (20. novembar): Kosovo - Azerbejdžan, Malta - Farska Ostrva